Streamen

Het wordt druk in de arena voor muziekstreamingdiensten. Spotify was lange tijd oppermachtig, maar de van oorsprong Zweedse muziekdienst krijgt het de komende maanden aan de stok met onder meer Apple, Google en Tidal.

Om met de laatstgenoemde te beginnen: eerder deze week lanceerde Shawn ‘Jay Z’ Carter zijn streamingdienst Tidal. De rapper nam begin dit jaar voor 56 miljoen dollar het Scandinavische Aspiro over, het moederbedrijf van Tidal. Opvallend is dat Jay Z Tidal nadrukkelijk in de markt zet als een dienst ‘voor en door muzikanten’. Naast Jay Z hebben ook Beyoncé, Rihanna, Kanye West, Jack White, Arcade Fire, Usher, Nicki Minaj, Coldplay, Alicia Keys, Calvin Harris, Daft Punk, deadmau5, Jason Aldean, J. Cole en Madonna een (minderheids)belang in de dienst. Elk van de zestien artiesten heeft een aandeel van 3%, zodat het totaal net onder de helft blijft, 48%.

In ruil voor hun aandeel hebben de artiesten exclusieve content toegezegd. Zo is Rihanna’s nieuwe single ‘Bitch Better Have My Money’ (toepasselijke titel!) op Tidal te vinden, maar niet op Spotify. Naast toegang tot een slordige 25 miljoen tracks hebben abonnees ook de beschikking over 75.000 muziekclips in HD-kwaliteit.

Tidal wordt gepresenteerd als hét antwoord op de veelgehoorde kritiek dat artiesten te weinig zouden verdienen aan muziekstreamingdiensten. Om die reden trok bijvoorbeeld Taylor Swift haar muziek terug van Spotify. Tidal biedt – in tegenstelling tot Spotify – geen gratis versie aan. Een abonnement met ‘standaard’ geluidskwaliteit en zonder HD-clips kost 9,99 dollar per maand, voor een hogere audiokwaliteit betaal je 19,99 dollar per maand.

En om het allemaal nog wat verwarrender te maken: Apple komt deze zomer met zijn versie van de Beats streamingdienst, terwijl Google eerdaags zijn betaalde YouTube-muziekdienst Music Key lanceert. En dan zijn er nog concurrenten als Deezer en JUKE, met in hun kielzog hifi-streamingdiensten als Qobuz, Technics Tracks en Deezer Elite.

Prima dat artiesten opkomen voor hun belangen, maar het is wel een wassen neus. Er wordt geklaagd dat Spotify zo weinig betaalt per stream, maar daar kan de dienst weinig aan doen: dat heeft te maken met het contract dat de artiest in kwestie heeft afgesloten met zijn label en de afspraken die zijn gemaakt met de componisten en rechthebbenden. Spotify heeft sinds zijn oprichting in 2008 zo’n 2,5 miljard dollar uitgekeerd aan rechthebbenden. Maar het gaat bij Tidal helemaal niet om de muziek of de artiesten; het gaat om de bankrekening van de 16 artiesten die zich rond de Tidal-wieg hebben geschaard. 16 artiesten die – mag ik hopen – toch al niets te klagen hebben op financieel gebied.

Leuk hoor, die hifi-geluidskwaliteit, maar is dat 20 euro waard? Aangezien niet iedereen rondloopt met Beats-hoofdtelefoons van 400 euro of een high-end geluidsinstallatie in de woonkamer heeft staan, hoor je het verschil amper. Om nog maar te zwijgen over je mobiele dataverbruik, dat ongetwijfeld tot astronomische hoogtes zal stijgen na een middagje streamen.

Niet alleen Tidal zal inzetten op exclusieve content, ook Apple en Spotify doen dat of zullen dat gaan doen. Als ik de nieuwe single van Beyoncé wil horen (niet dat ik dat wil, maar goed), moet ik dus naar Tidal en kan ik niet terecht bij Spotify of YouTube. De artiest in kwestie zal er ongetwijfeld een lucratieve deal aan overhouden - de grote namen dan, zij kunnen het zich veroorloven om te onderhandelen, de wat minder bekende of beginnende artiesten verkeren niet in die luxe positie – maar de muziekliefhebber is de dupe.

Araglin Woensdag 01 April 2015 at 10:44 pm | | nieuws
Gebruikte Tags:

Eén reactie

Zo worden het wel heel veel diensten. Ik houd het liever bij Spotify.

Geluid Amsterdam, (URL) - 07-05-’15 15:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.