James Last (1929-2015)

Als je regelmatig door bakken met oude lp’s struint, maak je vanzelf nieuwe vrienden. En dan niet zozeer vrienden van vlees en bloed, als wel artiesten die je voortdurend breed lachend aankijken in de hoop dat ze eindelijk weer eens op de draaitafel belanden. Mijn allergrootste vinyl-vriend was James Last. Altijd en overal kwam ik hem tegen. En ik vond het nog leuk ook.

Enkele jaren geleden tourde de ‘Gentleman of Music’ door Europa en ik heb lang getwijfeld of ik kaartjes zou bestellen voor zijn concert in de Brabanthallen. Had ik het maar gedaan, want nu is het te laat. Dinsdag 9 juni overleed James Last op 86-jarige leeftijd in zijn woning in Florida.

Over James Last (die eigenlijk Hans heette) waren de meningen verdeeld. Serieuze muziekliefhebbers veegden de vloer met hem aan, gebruikten zijn vele lp’s als onderzetter en staken de draak met zijn albums die voornamelijk waren gevuld met medleys van bekende hits. Terwijl anderen het allemaal wel handig vonden: alle grote hits op één lp, hartstikke leuk en gezellig toch? En je kunt er nog op dansen ook.

Je kunt lacherig doen over de Duitse orkestleider, maar hij heeft wel ruim 80 miljoen albums verkocht in meer dan 150 landen (waarvoor hij 200 gouden en 17 platina platen in ontvangst heeft genomen). In Nederland stond hij met ruim veertig albums in de albumlijsten, de lp ‘James Last op Klompen’ stond in 1969 zelfs talloze weken op één.

James Last werd in april 1929 in Bremen geboren als Hans Last. Hij groeide op in een muzikaal gezin en leerde contrabas spelen op de muziekschool van het nazileger, waar hij als jonge dienstplichtige naartoe was gestuurd. Na de oorlog startte hij een eigen jazzband en werd de basis gelegd voor zijn grote succes. Last stak aan de lopende band bekende hits in een vrolijk easy listening-jasje en brak in 1965 door met de ‘Non Stop Dancing’-serie, waarmee hij tot diep in de jaren tachtig door zou gaan.

Zijn grootste hit in Nederland is ‘Biscaya’, dat in 1982 duizenden keren over de toonbanken ging – geholpen door Radio Veronica dat het nummer gebruikte in een in promotiecampagne. Last componeerde daarnaast muziek voor tv-series als Das Traumschiff en diverse theatervoorstellingen. Op zakelijk gebied verliep het echter minder goed; zijn belastingadviseur had Last laten investeren in wijngaarden en olieboortorens, maar bleek er uiteindelijk zelf met miljoenen vandoor te zijn gegaan. Last kreeg de Duitse belastingdienst achter zich aan en was pas rond zeventigste schuldenvrij.

Toegegeven, al zijn albums lijken op elkaar en zijn onderling uitwisselbaar. Zo heel af en toe springt James Last uit de band, zoals op 'Voodoo Party' uit 1972 waarvoor hij zich heeft laten inspireren door de voodoo-religie. Zelf heb ik een groot zwak voor zijn ‘In Holland’-trilogie, de lp ‘Rusland Erinnerungen’ (1977), ‘Trumpet a GoGo’ (1966), zijn onbedaarlijk vrolijke kerstmuziek en het album ‘They Call Me Hansi’ (2004).

Bert Kaempfert (1923-1980) mag dan al 35 jaar met vaste hand regeren in de easy listening-hemel, de plek aan zijn rechterhand is ingenomen door James Last.

Araglin Woensdag 10 Juni 2015 at 4:40 pm | | easy-listening
Gebruikte Tags:

drie reacties

Biscaya gelijk opgezet toen ik dit las. Heb tijden gezocht naar dit nummer. Had geen idee van wie het was.

Michael, - 10-06-’15 18:13

James Last doet mij denken aan de lange visites aan mijn oma. Waar niets te doen was. Haar ‘vriend’ hield niet van kinderen, we moesten vooral rustig zijn, dus daar zaten we tussen die oude mensen die koffie dronken, praatten en dat alles met James Last op de achtergrond.

Deze Jiskefet-sketch geeft het goed weer: https://www.youtube.com/watch?v=INPcNgKpigw

En de muziek uit deze scene van “One flew over a cuckoo’s nest” ook
https://www.youtube.com/watch?v=NJDWd91nlI4

Zoals je ziet, ik heb zeer serieuze issues met James Last :-)

JW, - 11-06-’15 16:03

Hallo Mensen .Ik heb te koop een partij lp,s met instrumentale muziek .Vriendelijke groet Francisca Hengelo ov

Francisca, - 26-10-’15 19:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.