Village People

Als ik echt niet meer weet wat ik moet draaien, pluk ik vaak een willekeurig cd'tje uit de kast. En zo stond ik zojuist met 'The best of The Village People' in handen. 'Y.M.C.A.' en 'In the Navy' zijn natuurlijk uitgekauwde disco-klassiekers, maar nummers als ‘San Francisco (You Got Me)’ en ‘Can’t Stop the Music’ slagen er nog steeds in om mijn voetjes van de vloer te krijgen. Als ik zo het hoesje bestudeer vraag ik me in hemelsnaam af hoe deze groep in hemelsnaam ooit zo populair heeft kunnen worden. Het begon allemaal in 1977. De Amerikaanse producer Jacques Morali besloot een groep op te zetten bedoeld voor een homoseksueel publiek ‘ een gat in de markt volgens Morali. Hij peuterde een platencontract los bij Casablanca en ging toen op zoek naar de juiste leden.

Na enkele weken zoeken had Morali de line-up compleet: Felipe Rose, Randy Jones, David Hodo, Glenn Hughs en Victor Willis (de enige die echt kon zingen). Songwriters Phil Hurtt en Peter Whitehead werden ingeschakeld om nummers te schrijven met een seksuele en bij vluggen schunnige ondertoon. Maar aan een band zonder imago heb je natuurlijk maar weinig, en Morali besloot dat elke Village People zich een bepaalde 'look' moest aanmeten. Aangezien de voormalige stripdanser Rose tijdens optredens steevast gekleed ging in een indianenpakje, lag zijn keuze voor de hand. De overige leden kropen in de huid van een cowboy, soldaat, agent en bouwvakker.

Als eerste single werd in het najaar van 1977 de discostamper ‘San Francisco (You Got Me)’ uitgebracht, dat direct een grote hit werd in Engeland - niet alleen mannen met snorren bleken de muziek van The Village People te kunnen waarderen... Daarna ging het razendsnel met de heren. ‘Macho Man’, ‘Y.M.C.A.’ en ‘In the Navy’ werden wereldhits en sleurden de albums ‘Village People’ (1977), ‘Cruising’ (1978) en ‘Macho Man’ (1978) in hun kielzog mee. De albums bevatten ongecompliceerde discotracks en mede dankzij de live-shows en schnabbels in diverse tv-programma steeg de ster van de groep tot ongekende hoogtes. Nadat zanger Willis in 1978 de groep had verlaten, werd zijn plek opgevuld door respectievelijk Ray Simpsons en Miles Jaye.

Na ‘Go West’, ‘Can’t Stop the Music’ en het album ‘Go West’ (1979), begon de groep aan populariteit te verliezen. Vijf dansende kerels op het podium in rare outfits blijft natuurlijk niet jarenlang boeien. In 1981 gooide de groep het over een ietwat andere boeg met het meer rock-geori’nteerde album ‘Renaissance’, maar dit was geen succes. En zo langzamerhand belandde de groep in de vergetelheid (het schijnt dat een paar leden zijn gestorven aan aids, maar dat weet ik niet zeker).

Met een nieuwe line-up werden er nog twee cd's uitgebracht (met stupide house-deuntjes en net zo stupide teksten over bijvoorbeeld telefoonseks), die je maar het beste zo hard mogelijk moet negeren. The Village People treedt overigens nog steeds op (vanzelfsprekend in een nieuwe, strakke en jonge bezetting), waarbij al die oude nummers ten gehore worden gebracht. Je moet er maar zin in hebben.

peter Maandag 07 Februari 2005 at 11:47 pm | | bio

twee reacties

“Cruising” en “Village people” staan hier ook in de platenkast, evenals wat maxisingles. Luisteren doe ik het nooit wegens te cheesy. Op discogebied is toch beter werk voorhanden. Is Herr Araglin al op de hoogte van het Cybernetic Broadcasting Network? Online radio op http://www.cybernetic-broadcasting.net Ik denk dat je het al weet. Zo niet, dan stel ik je bij deze je favouriete internet radio voor de komende tijd voor. Ook leuk voor als je een hip discodansje wil wagen met Eva.

Kratarknathrak, - 08-02-’05 18:46

Cybernetic Broadcasting Network kende ik inderdaad; erg fijne robotdisco! De link met Village People zie ik even niet; of er moeten robots met leren broeken en snorren in cyberspace rondzwerven… :-) Ik zal eens kijken of Eva genegen is een cybernetisch dansje met me te wagen…

Araglin, - 08-02-’05 21:29
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.