Mattheuspassie

Johann Sebastian Bach (ook wel bekend als 'de Gigant') heeft een uiterst omvangrijk oeuvre achtergelaten (en twintig kinderen bij twee vrouwen, maar dit terzijde). Zo rond Pasen lijkt het echter wel alsof hij maar één stuk heeft geschreven: de Matthëus Passion, het bekendste oratorium over het lijden en sterven van Jezus Christus.

De Mattheuspassie is als een opera: vol intriges, drama en hartverscheurende scènes. Een hele zit, dat wel. Tijdens de Utrechtse Culturele Zondagen (20 maart) wordt de Mattheuspassie uitgevoerd in Tivoli. Ik ben benieuwd of ik het volhoud. Is dit inderdaad het geval, dan is het later die middag tijd voor het prachtige 'Stabat Mater' van Giovanni Pergolesi. Het werk bestaat uit aria's en duetten voor sopraan en alt, begeleid door een strijkorkest. De oorspronkelijke tekst is omstreeks 1300 geschreven door Jacopone da Todi en gaat over Maria die treurt onder het kruis van haar vermoorde zoon.

Dat wordt met recht een culturele zondag...

Admin Donderdag 17 Maart 2005 at 10:53 pm | | concerten

drie reacties

Leuk stukje Araglin! Ik ben aangenaam getroffen door de gekozen bewoordingen!
Veel succes met je site, ik zal hem wat vaker bezoeken!
Eg – β

Eg - Beta, (E-mail ) - 19-03-’05 18:00

Dank voor je complimenten, Eg-B?ta! En wanneer begin jij een weblog? ;-)

Araglin, - 26-03-’05 13:20

hEMELSE MUZIEK. EEN MEESTERWERK. GOEDE PASEN.

guido de winne, (E-mail ) - 05-04-’07 13:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.