Oude rockers

Eigenlijk wilde ik een grappig stukje schrijven over 'Start from the dark', de nieuwe cd van de Zweedse rockgroep Europe. Er valt echter nogal weinig te lachen om hun nieuwe album. Niet omdat het zo dramatisch slecht is, integendeel. Joey Tempest, John Norum, Mic Michaeli, John Levén en Ian Haugland zijn bloedserieus en zo te horen zitten de heren boordevol frustratie, want vrolijk zijn de nummers niet... In 1991 verscheen hun laatste studioalbum, 'Prisoners in paradise', dat nou niet echt een succes te noemen was. Reden genoeg om de handdoek in de ring te gooien. Tempest en Norum startten wisselvallige solocarrières, maar het grote succes bleef uit.

Het geld, binnengestroomd door wereldhits als 'The final countdown', 'Rock the night' en 'Carrie', was blijkbaar zo rond 1999 opgemaakt aan drank, vrouwen en snelle auto's, want tot verrassing van velen stond de groep tijdens de jaarwisseling in de originele bezetting weer op de planken. Europe dook in 2003 de studio in om de wereld een jaar later te bestoken met 'Start from the dark'.

Wie verwacht een album vol vrolijke meezing-metal in huis te halen, komt bedrogen uit. Er is geen synthesizer te bekennen en Tempest lijkt wel al zijn frustraties van zich af te zingen. Alleen 'Hero', een midtempo rocker dat niet misstaan zou hebben op 'Out of this world' uit 1988, brengt nog een beetje nostalgie naar boven. Echt bijzonder is het allemaal niet, en Europe lijkt met 'Start from the dark' tussen wal en het schip te vallen: oude fans zullen zich niet herkennen in de nieuwe sound, en hoewel de meeste nummers wel rocken, is het allemaal al een keer gedaan en klinkt de cd te mat en verplicht om nieuwe fans aan te spreken. Zo mat zelfs, dat ik nog geen eens zin heb om een nummertje online te gooien...

peter Maandag 27 September 2004 at 9:23 pm | | bio-en-review

negentien reacties

Misschien klinkt de cd voor jouw niet zo mega? Maar dan moet je ze es live aan het werk zien. Laatst waren ze in Antwerpen(Boegenhout) en ze waren gewoonweg fantastisch
om te horen, te zien en te genieten. EUROPE is back met nieuwe music!Cd is nooit hetzelfde als live. Je moet de tunes onder je voeten voelen daveren.

Caroline, (E-mail ) - 26-11-’04 17:55

Ja okee, rock moet knallen, schuren en beuken – en dit gebeurt vooral live. Maar ik begrijp dus dat jij de nieuwe cd wel goed vindt?

Ara, - 26-11-’04 18:12

Ik vind het nieuwe album egt wel mooi.. ik ben 16 dus ik zal wel een fan zijn van de nieuwe generatie ..
8 maart ga ik naar Europe toe in Hardenberg zou je ook moeten doen..

Greetz Jeroen

Jeroen , (E-mail ) (URL) - 16-01-’05 16:23

Ik weet niet wat voor BULLSHIT ik allemaal heb zitten lezen maar ik ben al fan van EUROPE in 1984 ik was toen 5
en zat ik al liedjes van EUROPE mee te zingen dus AUB relaxt over deze groep…………….
Dank u

Hans, (E-mail ) - 24-01-’05 20:45

Rustig Hans, denk aan je bloeddruk…

Araglin, - 24-01-’05 20:47

Een hele late reactie… vraag me af of iemand dit nog leest maar ik moet dit gewoon even kwijt!

Je informatie omtrent de oorspronkelijke bezetting van de band en wanneer deze precies stopten met Europe klopt niet eens! John Norum begon namelijk al bijna direct na de release van T.F.C. aan zijn solocarri?re waardoor Europe hem tijdens de Final Countdown tour moest vervangen. En een beetje Europe kenner zou weten dat de eerste albums van de band aanzienlijk minder gepolijst klonken dan de laaste drie, die hier door jou worden genoemd, en daardoor qua sound een stuk dichter in de buurt komen van Start From The Dark! En wat bezielt alle zogenaamde “critici” trouwens in Godsnaam als het om Europe gaat? Ieder nieuw bandje dat nog niet door jullie zeikerds in een hokje geplaatst is zou met een vergelijkbaar album direct de zevende hemel ingeprezen worden maar Europe….. Nee! die worden waarschijnlijk pas door de zogenaamde “kenners” gewaardeerd als ze door Tiesto of JXL een remix van The Final Countdown laten maken… bah!

Wouter, - 15-08-’05 19:21

Wouter, ik ben het zo ontzettend met je eens!!!
Mensen die recenties schrijven moeten eerst es meer dan ??n keer naar een album luisteren en dan pas een oordeel geven, dat zou al een hoop schelen!
Sowieso wordt Europe als happy metal of poedelrock gezien, dus bij voorbaat hebben ze al een oordeel…. en dit soort mensen moeten wij dan serieus nemen, nou ik dacht het niet!

Anke, - 17-01-’06 14:47

Zou deze recencent op school ook al zo,n probleem met z,n huiswerk hebben gehad?
Als je een recentie wil schrijven doe dan eerst je huiswerk voor je wat neer typt.
Dit verhaal klopt van geen kanten en btw als de tekst van een aantal nummers negatief is wil dat nog niet zeggen datdat het geheel uberhaupt slecht is!!!

sobatjo, (E-mail ) - 17-01-’06 21:14

Goed lezen blijft een kunst… Ik heb dus, begrijp ik, de Europe-fanclub tegen me in het harnas gejaagd?

Araglin, - 17-01-’06 21:44

Nee, dat valt op zich wel mee. Maar je schrijft gewoon niet zo’n slim stukkie… je begint namelijk al met: Ik wilde eigenlijk een sarcastisch stuk schrijven… Dat is wel heel eerlijk, maar dat geeft al aan dat je bevooroordeeld naar dat album bent gaan luisteren, terwijl een recensent in mijn ogen gewoon objectief ergens in moet gaan. Vooral bij dit album, moet je geen Europe verwachten als in de lijn van The Final Countdown! Waarschijnlijk moet je het album ook vaker luisteren voordat je er een echt oordeel over geeft.

Anke, - 23-01-’06 23:58

Misschien heb je het gemerkt (misschien niet), maar dit is geen algemene muzieksite, maar mijn muzieklog, waarop ik mijn mening niet onder stoelen of banken steek. Objectiviteit is een nobel streven, maar – zeker in het geval van muziekreviews – vrijwel nooit haalbaar. In ieder geval dank voor de ‘corrigerende’ reply’s!

Araglin, - 24-01-’06 00:07

Ik ben nu 34 jaar en heb in de 80’s ook cd’s gekocht van Europe en ben ook blij dat ze nu weer terug lijken te komen ….hun laatste cd “start from the dark” vind ik niet meer zo klinken als in de 80’s …maar ik denk dat ze rustige nummers willen brengen en dan valt dit onder gewone rock in plaats van hardrock(wat ik van ze gewend ben)…daardoor klinkt het ook voor mij een beetje “mat” maar niet slecht.

Remco, (E-mail ) - 12-05-’06 20:00

En Araglin? wat vind je van de nieuwste cd van Europe ‘Secret society?

kees, - 01-01-’07 17:53

Heb de nieuwe cd nog niet gevonden maar zou toch graag eens een paar liedjes van horen omdat die vroeger zo bangelijk goe waren (vooral final countdown en Scream of Anger) Ik was een echte van van Europe in men kindertijd dus… Het is nu helaas wel verwatert sinds ze gestop waren in 1993

andy, (E-mail ) - 24-01-’07 19:45

Ga Secret Society maar beluisteren. De ingeslagen weg van Start wordt hier goed doorgetrokken (klinkt wel een beetje als Bon Jovi). Het plezier spat ervan af!

Was in de jaren 80 al een liefhebber van Europe, maar ben erg onder de indruk van het nieuwe werk. Tip: probeer de DVD Live from the Dark. Je zult aamgenaam verrast worden….

Danny , (E-mail ) - 02-02-’07 17:32

Seccret Society trekt m.i. geen enkele lijn door, behalve een stijgende. Hardrock zoals het bedoeld is. Klassieke invloeden gecombineerd met nieuwe.Pure perfectie maar ditmaal niet te glad. Niet verwacht dat ze Wings of Tommorow (2e album, 1984)konden overtreffen, dit is echter ruimschoots gelukt. Start From the Dark vond ik oke. Niet fantastisch, deze wel!! En live….. absolute klasse deze band. Zeker na Secret Society de meest onderschatte band!

richard, (E-mail ) - 03-03-’07 09:42

VET LIED MAN BEN HEM 80 KEER AAN HET LUISTEREN

VET LIED MAN BEN HEM 80 KEER AAN HET LUISTEREN, - 15-05-’07 19:47

hm vind het eigelijk ook een beetje duf

laurens, - 17-05-’07 12:28

ik vind dat het wel een goede cd is maar nu zijn we verder ze zijn ook ouder geworden en ga nu een andere toer op vind 1 ding wel jammer als ze op toernee gaan dat ze belgie niet mee doen zou ze graag nog eens zien optreden daarom vraag ik of niemand mij hun email wil geven ik ben hem verloren en zou het terug willen dan kan ik het weer wat volgen een grote fan

grtz annie kabouterke63@hotmail.com

annie roels, (E-mail ) - 09-02-’09 13:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.