Rick Astley

En opeens zat ie in mijn hoofd: Rick Astley. Eind jaren tachtig scoorde hij een aantal wereldhits, waarbij zijn nogal houterige verschijning niet geheel in overeenstemming leek te zijn met zijn chocoladebruine stem. Toen hij besloot te breken met producerstrio Stock, Aitken en Waterman was het snel gedaan met zijn succes; zijn soloalbums flopten en het werd akelig stil rond de zanger. Astley is inmiddels 39 jaar en van plan in september een grandioze comeback te maken met een nieuw album. Ik zet daar zo mijn vraagtekens bij, maar misschien wordt het wel een geweldige cd.

Rick Astley werd geboren op 6 februari 1966 en groeide op in het kleine Engelse dorpje Newton-Le-Willows in Lancashire. Op zestienjarige leeftijd verliet hij de middelbare school en werkte een tijdje als bezorger voor het tuincentrum van zijn ouders. In zijn vrije tijd zong hij in de lokale soulbandjes Give Way en FBI. Toen Rick met FBI optrad in een kroeg, werd hij ontdekt door het producer Pete Waterman, die hem een baantje bezorgde in zijn studio. Rick werkte aanvankelijk als 'tape operator', wat in de praktijk neerkwam op koffie zetten, de post sorteren en wat huishoudelijke klusjes. Als de studio niet in gebruik was, nam hij af en toe wat nummers op, maar deze bleven vrijwel allemaal op de plank liggen. Zijn eerste single 'Learning to Live (Without Your Love)', een duet met O'Chi Brown, werd geen succes.

Eind 1986 kreeg Rick zijn kans. Stock, Aitken en Waterman hadden het nummer 'Never Gonna Give You Up' geschreven en zagen in hem de ideale kandidaat om het nummer in te zingen. Toen de single uiteindelijk in juli 1987 werd uitgebracht, groeide het uit tot een monsterhit. In snel tempo volgden de hits elkaar op: 'When You Gonna', 'Whenever You Need Somebody', 'Together Forever' en 'My Arms Keep Missing You'. Ook Ricks debuutalbum 'Whenever You Need Somebody' (1987) werd een groot success. In 1988 verscheen zijn tweede album 'Hold Me In Your Arms'. Het album mistte de frisheid van zijn debuut (hoewel dit nu ook weer niet zo'n heel geweldig album was) en de toverformule van Stock, Aitken en Waterman scheen uitgewerkt te raken. Alleen het titelnummer werd een bescheiden hitje.

Het jaar daarop brak Rick met het producerstrio; hij had er genoeg van om te worden beschouwd als een marionet van Stock, Aitken en Waterman en wilde dolgraag zijn eigen songs schrijven. Na een lange stilte kwam hij in 1991 boven water met 'Free'. De dance- en discoinvloeden waren compleet verdwenen en hadden plaatsgemaakt voor sterke soul en r&b-elementen. Met de single 'Cry for Help' belandde Rick weer in de hitlijsten.

Waren de critici en fans geneigd 'Free' het voordeel van de twijfel te geven, zijn vierde cd 'Body & Soul' uit 1993 werd met de grond gelijk gemaakt. Het was dan ook een bijzonder zoutloos album, gevuld met slappe deuntjes. De singles die werden uitgebracht bereikten amper de tipparade. Wellicht teleurgesteld door het geringe succes, trok Rick zich terug uit de muziekwereld. Hij verhuisde naar Richmond, trouwde met zijn Deense vriendin Lene Bausager en werd vader van dochter Emilie. Voor geldzorgen hoeft Rick niet te vrezen, want naar verluidt verdiende hij tijdens zijn hoogtijdagen een slordige 20 miljoen pond.

In 2002 bracht hij het redelijke album 'Keep It On' en een 'Greatest Hits'-verzamelaar uit, gevolgd door een uitverkochte tournee in Engeland. Astley heeft inmiddels onderdak gevonden bij Sony BMG en in september moet zijn nieuwe album het licht zien. ik ben benieuwd!

peter Vrijdag 15 April 2005 at 4:40 pm | | bio

drie reacties

Hoe kom je toch aan al die rare zaken in je hoofd…

Hoe zou het eingelijk met Tiffany en Debbie Gibson zijn?

HD, (URL) - 15-04-’05 20:16

Nou, ze zijn allebei nog actief. Tiffany maakt nog steeds cd’s en beweegt zich in het golden oldies-circuit en ik geloof dat Debbie Gibson nu voornamelijk met musicals bezig is (na een geflopte acteercarrère). Goed idee voor volgende stukjes, Hans! ;-)

Araglin, - 15-04-’05 20:39

nou ik ben een grote fan van rick en hoop dat deze CD wel wat gaat worden ook al zijn het allemaal covers… het is een lekker ding met een mooie diepe stem

liefs sandra H

sandra Hofman , (E-mail ) - 01-10-’05 14:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.