Ontploffingsgevaar

Elke dag zendt Discovery Chanel herhalingen uit van Mythbusters, een geinig programma waarin Adam Savage en Jamie Hyneman moderne mythes proberen te ontkrachten. Nu ken ik Mythbusters nog niet zo lang, dus al die herhalingen komen wel goed uit. Deze keer ging het over ontploffende cd-roms in de cd-romspeler. De conclusie was dat schijfjes alleen bij onnatuurlijk hoge draaisnelheden uit elkaar spatten. Klinkt aannemelijk, ware het niet dat ik zelf heb meegemaakt hoe een cd-rom in de lade uit elkaar knalde. En niet één, maar drie keer - te vaak om dit als toeval af te doen.

Hoewel fabrikanten dergelijke verhalen als onzin bestempelen, denk ik dat niet zozeer de draaisnelheid als wel de warmte een rol speelt. Als je de hele dag mp3'tjes luistert die op een cd staan, maakt de drive overuren en wordt het schijfje behoorlijk warm, en wellicht ook wat brozer. Goedkopere merken kunnen hier niet zo goed mee omgaan en versplinteren. Iemand ervaring met ontploffende cd's?

peter Woensdag 04 Mei 2005 at 10:20 pm | | interessant

zes reacties

Geen ervaringen mee maar wij kijken ook naar Mythbusters, cool programma en die twee moeten een toer gaan maken of zo ik wil ze wel eens in het echt zien die gasten.

Erica, - 05-05-’05 09:35

Geloof het of niet: het is de draaisnelheid. Warmte is nauwelijks van enige invloed. Als je iets heel snel ronddraait gaan er behoorlijke krachten werken. Dat heb je zelf al als je in een draaimolen zit. Als z’n cd-r disc nu plotsklaps op 52 speed wordt gedraaid, kan het makkelijk zijn dat er door het snelle ronddraaien zo hard aan de uiteinden van de schijf ‘getrokken’ wordt, denk aan middelpuntvliedende kracht, dat het schijfje letterlijk aan barrels breekt. Plak maar eens een stuk kauwgum op het uiteinde van een tennisracket en zwiep er dan een paar keer mee in het rond. Je zult zien dat door de krachten de kauwgum is uitgerekt, van vorm is veranderd. Een cd-r vervormt niet zo makkelijk, dus het materiaal zal breken bij gebrek aan rekbaarheid.

Ik heb trouwens je weblog toegevoegd aan m’n blogroll. Ik ben zelf ook een verschrikkelijke muziekfreak en bij mij thuis breek je, letterlijk, je nek over de lp’s en de cd’s!

Baby Grandpa zelf, (E-mail ) (URL) - 20-05-’05 01:25

Aha! De Mythbusters hadden echter een cd-romspeler van een ontzettend sterke motor voorzien, en alleen bij zeer hoge snelheden gebeurde er iets; standaars snelheden leverden weinig spectaculairs op… Nu ja, tijd voor een vervolgonderzoek! Ik zet je er ook gelijk bij, hoewel de (fraaie) konten in de meerderheid zijn, zijn je muzieklinks en -posts op je log erg goed! Alweer een beetje opgeknapt trouwens?

Araglin, - 20-05-’05 12:08

Hmmm… Nee, echt lekker ben ik nog niet, maar daar ben ik dan ook ziek thuis voor! ;) Niettemin thanks dat je m’n log hebt toegevoegd aan je blogroll. Feit is inderdaad da’k de nadruk sterk op het vrouwelijk achterwerk leg, maar da’s niet het enige. Gelukkig dat je zelf de mooie posts over muziek er uitplukt (heb je die van de Beach Boys en Pet Sounds al gezien?). Soms gebeurt het nog wel eens dat ik niet in een blogroll kom, simpelweg omdat men niet ‘in verband gebracht wil worden’ met naakt. Daarom laat ik iedereen in z’n waarde. In de blogroll? Leuk. Niet in de blogroll? Even goeie vrienden. Straks krijg je zelf ook nog vaste bezoekers die zich afvragen waarom ik in je blogroll sta! Dat zou lachen zijn! ;) Ach, zolang je er maar geen gezeik mee krijgt, toch?

Baby Grandpa zelf, - 20-05-’05 21:44

Ach, van een kont meer of minder lig ik niet wakker. Je log over Pet Sounds ga ik eerdaags gebruiken, vanzelfsprekend met bronvermelding. Beterschap!

Araglin, - 20-05-’05 22:07

die schijfjes van goedkopere merken die zijn vaak niet bestand tegen die grote krachten als de duurdere merken, bij de grote merken worden stoffen gebruikt die het cd’tje sterker en steviger maakt en die stoffen zijn trouwens niet goedkoop (vandaar die prijs) daarom gebruik ik thuis die cd’tjes, ik vind het stukken veiligen, ik heb daardoor nog geen exploderende cd’tjes gehad maar het kan ook misschien wel aan je pc afhangen, de ene draait sneller als de ander

Simba, (E-mail ) - 29-06-’05 10:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.