Aztekenkinderen

Ik was er al een tijdje halfslachtig naar op zoek, en tijdens een bezoekje aan de Free Record Shop stond ie zomaar in de schappen: de legendarische en controversiële film 'Freaks' uit 1932 van regisseur Tod Browning. 'Freaks' biedt een fascinerend kijkje achter de schermen van een rondreizende 'freakshow', waarbij mensen met de meest uiteenlopende lichamelijke afwijkingen tentoon werden gesteld. De film zorgde voor de nodige controverse omdat Browning 'echte freaks' had ingehuurd (aardig detail is dat 'Freaks' tot de jaren zestig in een groot aantal landen verboden was). Deze 'freaks' waren in hun tijd beroemdheden, maar zijn nu helaas in de vergetelheid geraakt.

Naast onder andere twee lilliputters, armloze meisjes, een Siamese tweeling en een vrouw met een baard, zijn ook Jenny Lee Snow, Elvira Snow en Schlizti van de partij. Ik had wel eens foto's gezien van deze zogeheten 'Aztekenkinderen' (oftewel: mensen die lijden aan de ziekte microcefalie, een aangeboren aandoening van het zenuwstelsel, die zich kenmerkt door een kleine omvang van de schedel), maar had eigenlijk geen idee hoe dat er nu precies uitzag. De 'Aztekenkinderen' werden geïntroduceerd door circusdirecteur Phineas T. Barnum, die in 1859 kippenboer William Jackson ontmoette die aan deze erfelijke aandoening leed. Hij bood hem een contract aan, schoor zijn hoofd kaal, noemde hem Zip en verzon een fantastisch verhaal: Zip was gevonden in de jungle, waar hij met zijn soortgenoten van boom tot boom zweefde. Het publiek slikte het allemaal voor zoete koek. Fascinerend.

peter Zaterdag 21 Mei 2005 at 3:49 pm | | interessant

Eén reactie

Ik heb Freaks een jaar of 5 terug gezien in filmhuis de Fabriek te Zaandam, ik vond het een hele indrukwekkende film.
Heel markant Zaandam was er voor uitgelopen om die film te zien, kun je nagaan wat voor een sensatiebakken we eigenlijk zijn.
De Fabriek was wel blij want dit was ?en van de best bezochte avonden van het jaar, zo goed dat ze de film 3 dagen hadden als avondmatinee, en volle bak iedere avond.

Erica, - 22-05-’05 21:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.