Haircut 100

De paar eerste écht tropische dagen van dit jaar vragen om net zulke zomerse muziek. Zo luister ik nu al de hele dag naar 'Pelican West', het debuutalbum van de Engelse groep Haircut 100. Flinterdunne new wave, op smaak gebracht met een scheutje jazz en funk - uitermate geschikt voor op het balkon, cocktail in de hand, korte broek aan, je kent het wel.

Haircut 100 werd opgericht in 1980 en bestond uit zanger Nick Heyward, bassist Les Nemes, gitarist Graham Jones, drummer Memphis Blair Cunningham, saxofonist Phil Smith, en percussionist Mark Fox. Eind 1981 verscheen hun eerste single (het vrolijke 'Favourite Shirts (Boy Meets Girl)'), dat het tot de vierde plaats in de Engelse hitlijst schopte. Begin 1982 zag hun debuut het licht en was het andermaal raak met de tweede single 'Love Plus One'. En dat was het wel zo'n beetje voor Haircut 100; Nick Heyward besloot in 1983 solo te gaan (wat naderhand een niet al te geslaagde keuze bleek), Mark Fox nam zijn plekje achter de microfoon over en het tweede Haircut-album 'Paint and Paint' flopte.

De groep is de muziekgeschiedenis ingegaan dankzij hun twee hitjes en vooral vanwege hun buitenissige outfits. 'Pelican West' heeft de tand des tijds redelijk doorstaan en klinkt als een soort tropische Spandau Ballet, compleet met conga's en bossa nova-ritmes. De 12 tracks hebben niet al te veel om het lijf, en dat is helemaal niet erg. Het debuut van Haircut 100 is allang niet meer verkrijgbaar (hoewel 'Love Plus One' regelmatig voorbij komt zetten op 80's-compilaties), maar gelukkig voor alle new wave-nostaligici is het album te downloaden: deel 1 en deel 2 (via Rapidshare - klik op Free, wacht een minuutje en download de zip-bestanden).

peter Vrijdag 27 Mei 2005 at 11:58 pm | | flashback

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.