John 5

Tijdens het bekijken van een filmpje van een of andere nog te bouwen vage reuzenachtbaan (de Kingda Ka, 136 meter hoog en ritjes met een snelheid van 215 kilometer per uur) schalt Vertigo van John 5 uit de speakers. Verbazingwekkend toepasselijk, want het debuutalbum van de Amerikaanse gitarist John Lowery laat zich het beste omschrijven als een duizelingwekkend ritje in een psychedelische achtbaan. In een kleine drie kwartier laat hij 13 instrumentale tracks de revue passeren, waarbij stuwende metal moeiteloos wordt afgewisseld met ultrasnelle bluegrass. En intussen heeft Lowery ook nog ergens een zakje met rare bliepjes, geluidseffecten en samples opgeduikeld, en strooit deze met kwistige hand in het rond.

John Lowery werd geboren in Grosse Point, en verhuisde op jonge leeftijd naar Los Angeles om het te gaan maken als muzikant. Aanvankelijk wilde dit niet zo lukken, maar een ontmoeting met producer Bob Marlette zorgde voor een ommekeer. Lowery werd ingehuurd door Lita Ford en ging als studiomuzikant aan de slag. Langzaam begon het balletje te rollen. Na enkele songs te hebben geschreven voor Baywatch en Speed 2, werd de gitarist door kd lang mee op tournee genomen, en hielp hij vervolgens Judas Priest-zanger Rob Halford met diens eerste soloalbum en David Lee Roth met zijn comeback-cd.

De definitieve doorbraak kwam in 1998 toen Marilyn Manson John vroeg om zijn band te komen versterken. "Dat was een droom die uitkwam", vertelt hij in een interview met Aardschok. "Ik was al jaren een groot bewonderaar van Manson . In 1996 had ik ook al auditie gedaan, maar ik kwam te laat opdraven, en toen kreeg Zim Zum de voorkeur. Twee jaar later zat ik opnieuw tegenover hem. Manson zei: "Je bent aangenomen en heet vanaf nu John 5." Ik vond het prima en ben nu helemaal aan die naam gewend."

Lowery schreef mee aan diverse Manson-albums (waaronder 'Mechanical Animal' en 'The golden age of grotesque'), maar in maart 2004 werd de zilverblonde gitarist wegens 'muzikale meningsverschillen' uit de band gezet. John 5 zat niet bij de pakken neer; hij werkte samen met Lisa Marie Presley en Avril Lavigne, richtte een nieuwe band op ('Loser'), en vond tussendoor ook nog de tijd om zijn soloalbum 'Vertigo' op te nemen.

'Vertigo' is zoals gezegd een compleet instrumentaal album, waarbij John 5 zijn grote liefdes (metal en country) laat samenkomen. Dit levert een merkwaardig album op; 'Vertigo' trapt af met enkele beukende industrial-metal tracks, waarna vanaf het vierde nummer ('Sugar foot rag' - rechtsklikken en Save target as) stuwende rock wordt afgewisseld met overspannen bluegras. John 5 haalt op 'Vertigo' nergens zijn voet van het gaspedaal en de cd dendert in hoog tempo voort, zonder de luisteraar ook maar een seconde op adem te laten komen. 'Vertigo' wordt door de meeste recensenten nogal de grond ingeschreven ('een muzikale Muppetshow' las ik ergens), maar is toch wel een van de meest eigenwijze platen van de laatste tijd. Vind ik dan. Nu wordt het alleen nog zaak om los te komen van dat Marilyn Manson-etiket, want 'Vertigo' stond bij Platenhuis 't Oor nog gewoon ingedeeld bij Marilyn Manson...

O ja, twee redenen waarom ik John 5 een koele sheriff vind: 1) hij is verloofd met naaktmodel Aria Giovanni (ga maar eens Googlen) en 2) Gene Simmons en Paul Stanley van Kiss behoren tot zijn beste vrienden. Hij wel.

Araglin Donderdag 07 Oktober 2004 at 10:21 pm | | bio-en-review

tien reacties

Nog een stukje metal van ‘m horen en ik ren naar de platenzaak

Der Markus, - 08-10-’04 20:33

hi my name is tarime!! i love youuu

tarime, (E-mail ) - 06-04-’05 18:49

waarom hoor of zie ik niets van john5?! :/ je hoort zelfs niets van zijn band loser!!!! SCHANDE…!!! ga allemaal naar http://www.john-5.com (hij wordt wel vernieuwd op dit moment) dank jullie, love u!! :)

p.lowery, - 19-05-’05 15:55

ik vind van MM john5 de tweede leukste gitaarist maar ik vind daisy berkowitz leuker

thomas, (E-mail ) - 29-11-’05 21:43

ik vind john5 cool in MM en KISS met paul stanley en gene simmons is ook vet ik vind het wel jammer dat ze niet marilyn manson en john5 muziek in nederland spelen het is anleen slipknot:,(:)

sam, (E-mail ) - 05-12-’05 20:19

John 5 is an awesome guitarist and also very sexy

Brittany, - 17-12-’05 09:07

xzxxxx

majed, (E-mail ) - 16-01-’06 01:41

verry cool that kiss i are fan

jordy, - 10-02-’06 21:43

i are fan
van kiss

jordy, - 10-02-’06 21:44

[L] Aria Giovanni, zijs kkgeil man :|

Mascha, - 13-03-’06 13:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.