Kraftwerk

Allemachtig wat klinkt 'Minimum - Maximum' loepzuiver en glashelder. Als er niet af en toe wat publiek was te horen, zou je nog geen eens in de gaten hebben dat het om live-registratie gaat. 'Minimum - Maximum' bevat 22 tracks die zijn opgenomen tijdens de wereldtournee waarmee Kraftwerk in 2004 triomfen vierde. Dertig jaar popgeschiedenis komt voorbij zetten, van 'Autobahn' tot en met enkele 'Tour de France'-nummers van hun meest recente album. Bekende tracks als 'The Model' en 'The Robots' zijn voorzien van een licht gewijzigd arrangement om bij de tijd te blijven (te vergelijken met de manier waarop de Kraftwerk-leden op 'The Mix' hun eigen nummers onder handen namen), en klinken uitermate groovy, transparant en dansbaar. Kraftwerk mag dan wel talloze navolgers en imitators hebben en door sommigen zelfs als achterhaald worden beschouwd, de meesters zelf laten zien dat het ze nog steeds kunnen. Hopelijk blijft de groep in dit tempo albums uitbrengen, want de laatste jaren was het toch wel een beetje stil rond de electro-pioniers.

Overigens is 'Minimum - Maximum' verschenen in twee versies (een Duits- en een  Engelstalige) en staat er binnenkort een dvd op stapel. En als je de smaak te pakken hebt gekregen, bekijk dan deze VPRO-documentaire (Real Player, hier meer info over de uitzending) waarin Kraftwerk-drummer Wolfgang Flur vertelt over de begindagen van de groep in D?sseldorf, de eerste Amerikaanse tournee in 1975 en de invloed van de groep op de dance-scene in met name Detroit.

Boing Boom Tschak!

peter Woensdag 15 Juni 2005 at 11:33 pm | | review

Eén reactie

Inderdaad een ongelofelijk mooi overzicht van 35 jaar Kraftwerk. Ik was ze eerlijk gezegd uit het oog verloren, maar deze dubbelaar maakt waar waar vele musici van dromen Live gespeeld zo glashelder dat je stereoset ervan gaat blozen
Op en top Kraftwerk. In 1 woord FORMIDASTISCH

Rien Coolen, (E-mail ) - 10-07-’05 13:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.