Het oude Egypte

Schreef ik eerder al over de muziek van de oude Grieken, deze keer neem ik een nog diepere duik in het verleden om terecht te komen in het oude Egypte en Sumerië. Muziek vormde een intrinsiek onderdeel van het religieuze leven in Egypte, en het is dan ook niet verwonderlijk dat er talloze goden zijn gewijd aan muziek, zoals Hathor en Bes. Dans gaf uitdrukking aan de cyclus van het leven: de seizoenen met groei, bloei en het afsterven van de natuur; van geboorte naar dood. Tot de oudste instrumenten behoren de 'kinnor' (een soort luit) en de 'ugab' (een verticale fluit). Instrumenten die vooral tijdens sacrale ceremonies gebruikt werden zijn de 'hasosra' (een trompet) en de 'shofar' (de hoorn van een geit of ram). Muzikanten bekleedden uiteenlopende posities, en speelden in tempels, paleizen, markten, boerderijen en in graftombes. De tempelmuzikanten (meestal vrouwen) genoten het meeste aanzien, op de voet gevolgd door muzikanten die in dienst waren van de farao.

Muziek uit het oude Egypte is niet bewaard gebleven; we kunnen slechts speculeren hoe het allemaal geklonken moet hebben. Rituele muziek bestond waarschijnlijk voornamelijk uit het ratelen van de 'sistrum', aangevuld met zang, percussie-instrumenten en soms een harp of een fluit. Wetenschappers Philip Neuman en Gayle Stuwe Neuman (die opereren onder de naam De Organographia) zijn in diverse stoffige archieven gedoken, op zoek naar informatie over langvergeten muziek en oude instrumenten. Op hun cd (een knap staaltje van experimentele archeologie en muziekwetenschappen) 'Music Of The Ancient Sumerians, Egyptians and Greeks' vind je muziek die de periode 1950 voor Christus tot 300 na Christus bestrijkt. Het echtpaar Neumann maakt gebruikt van (nagebouwde) authentieke instrumenten en originele overgeleverde teksten. Een intrigerende luisterervaring. Download het album via Rapidshare (klik op Free, even wachten en Save target as).

peter Vrijdag 01 Juli 2005 at 2:57 pm | | flashback

acht reacties

Nog best aardig ook! Hoewel ik weinig verschillen hoor met de gemiddelde middeleeuwse deuntjes die de “mittelalter” bands uit Duitsland op ons afvuren. Vooral het eerste nummer doet mij erg aan een pre-vorm van een Saltarello denken. Blijkbaar volgden de trends zich in de periode 2000 BC tot 1400 AD zich toch wat minder snel op dan in de huidige tijd. :)

Kratarknathrak, - 01-07-’05 21:48

Hallo,
Mag ik mischien iformatie over de ugab?!
Dat is een musiekinstrument in de Bijbel!!!!!!!!!
ALvast bedankt!!!!!!!!!!
Groetjes Grietje Vos
Ps. zo snel mogelijk A.U.B

grietje, (E-mail ) - 01-12-’06 20:29

Omdat je het zo vriendelijk vraagt! Een ugab bestaat uit een set rietjes van verschillende lengte waarover de speler z’n mond beweegt, een beetje zoals een panfluit (Grieks: syrinse). De Statenvertaling vertaalt het Hebreeuwse woord met orgel. De ‘ugab’ moet niet verward worden met een andere fluit (Hebreeuws ‘chalil’) die bestaat uit één enkel of een dubbel riet, die bespeeld wordt als de tegenwoordige hobo. Dit instrument was, en is nog, favoriet bij de herders omdat het vlug gemaakt en gemakkelijk bespeeld kan worden.

Araglin, - 01-12-’06 21:48

een vriendin en ik moeten een graf maken van een muzikant uit het oude egypte.
maar we weten er niet zo veel over !!
we weten niet hoe die mensen eruit zagen en wat voor instrumenten ze bespeelden!
waren ze rijk? dat soort dingen
alvast bedankt!
groetjes nina en marnel

marnel, - 27-12-’06 12:07

ik ga een spreekbeurt doen over egypte

lalalala, - 18-12-’07 19:27

wat stelt het voor????

iemand, - 24-01-’08 15:53

ge stinkt

drol, (E-mail ) - 28-04-’08 20:31

hoi mijn naam is dirk en ik wil tegen Anoebis zeggen dat ik zijn grootste fan ben! En ook tegen Ra dat hij zijn krachten moet afstaan aan mij!!!

Spion580, - 25-05-’08 11:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.