Medwyn Goodall

Tot op zekere hoogte is het erg plezierig om te weten wat je van een artiest kunt verwachten. De Engelse new age-muzikant Medwyn Goodall maakt het echter wel heel bont; al sinds begin jaren negentig brengt hij in een gestadig tempo albums uit (de teller staat nu op ruim zestig), en alles klinkt wel ongeveer hetzelfde. Geen groot probleem - je weet in ieder geval wat je in huis haalt: rustige, instrumentale muziek, met de nodige percussie, fluiten en exotische instrumenten, en zo af en toe wat natuurgeluiden. Ideaal om op te zetten als je eens zin hebt in totale niets-aan-de-hand-muziek.

Medwyn Goodall componeert, produceert en speelt al zijn muziek zelf, en laat zich voor zijn albums vaak inspireren door thema's als de Arthur- en Atlantis-legende, de oude Maya's en Keltische mythen en sagen. Het onderwerp dient voornamelijk als 'kleuraccent'; zo is op bijvoorbeeld 'Land of the Inca' de hoofdrol weggelegd voor de panfluit, terwijl percussie centraal staat op 'Great Spirit' en 'King Shaman'. Enkele jaren geleden richtte Medwyn samen met zijn vrouw Wendy het label MG Music op, niet in de laatste plaats om zijn constant groeiende discografie aan de man te kunnen brengen.

Hoewel Medwyn Goodall natuurlijk wel een ontwikkeling heeft doorgemaakt (zo bestaan zijn vroege albums voornamelijk uit gitaarimprovisaties ondersteund door een ritmetrack en wat synths, terwijl hij later wat meer de wereldmuziekkant op gaat), is zijn voorspelbaarheid zowel zijn sterke als zwake punt. Maar misschien verwacht ik wel te veel; getuige de verkoop van twee miljoen cd's lusten zijn fans wel pap van zijn muziek. Ik heb zelf zo'n tien cd's van Medwyn Goodall en vind het wel even goed zo... Luister naar 'Eyes of Heaven', het openingsnummer van 'Moon Godess' uit 1996.

peter Maandag 18 Juli 2005 at 3:05 pm | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.