Cosmic Jokers

Volgens de overlevering stapte Ash Ra Tempel-gitarist Manuel Gottsching op een mooie dag in 1974 een muziekwinkel binnen, en terwijl hij aan het snuffelen was door de rekken met platen, werd zijn aandacht getrokken door de muziek die uit de speakers galmde: weirde, psychedelische muziek met heftige gitaarsolo's. Het kwam hem vaag bekend voor en hij vroeg de verkoper om welke groep het ging. 'De Cosmic Jokers,' was het antwoord. Gottschings bestudeerde aandachtig de lp-hoes en tot zijn grote verbazing bleek hij zelf mee te spelen. Hij groef eens in zijn geheugen en heel langzaam begon er iets te dagen.

Begin 1973 had hij 's nachts enkele acid-feesten bijgewoond in de studio van Dieter Dierks. De feesten waren georganiseerd door producer Rolf-Ulrich Kaiser, en naast Gottsching en Dierks, waren ook collega krautrockers Klaus Schulze, Jurgen Dol lase en Harald Grosskopf van de partij. Onder het genot van de nodige geestverruimende middelen werd er wat gepingeld op de aanwezige Moog-synthesizers, gitaren en andere instrumenten die toevallig voorhanden waren. Niemand wist dat Kaiser stiekem een tape liet meedraaien, en de muziek die toen werd gemaakt, maanden later zou uitbrengen op zijn Kosmiche Musik Label als de fictieve supergroep Cosmic Jokers. De sessies bleken genoeg materiaal te bevatten voor vijf albums, die zelfs nog relatief succesvol waren ook (het titelloze eerste album, 'Galactic Supermarket', 'Planeten Sit-In', 'Sci-Fi Party' en 'Gilles Zeitschiff').

Op het laatstgenoemde album was een prominente rol weggelegd voor Kaisers toenmalige vriendin Gille Lettmann (ook wel bekend als Sternenmadchen), die met een lijzige stem vage verhaaltjes vertelde. En dat was de druppel voor met name Klaus Schulze, die naar de rechter stapte en eiste dat de lp's uit de handel werden genomen. Al snel bleek dat Kaiser nog wel wat meer op zijn kerfstok had staan, en om de Duitse autoriteiten te snel af te zijn, vluchtte hij het land uit.

De albums van de Cosmic Jokers mogen dan wel niet helemaal correct tot stand zijn gekomen (Schulze heeft er nog steeds een grondige hekel aan), ze behoren tot de meest vage spacerock die ooit is gemaakt. Download het album 'Planeten Sit-In' (deel 1 en deel 2, wachtwoord chocoreve.blogspot.com) om eens kennis te maken.

peter Vrijdag 22 Juli 2005 at 9:36 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.