Nadieh

Zo af en toe pluk ik lukraak een stapeltje cd's uit mijn kast. Om te luisteren natuurlijk, maar ook om ze direct te rippen en in een heel langzaam tempo mijn cd-collectie te digitaliseren. Ik heb geen haast. Vanmorgen stond ik met 'Eyes on the Waves' in mijn handen, het vierde album van de veel te jong overleden zangeres Karin Meis, beter bekend als Nadieh. Ik had het album al jaren niet meer gehoord, en eerlijk gezegd was ik haar tot mijn schande een beetje vergeten...

Nadieh (haar naam betekent overigens 'roepster' in het Arabisch) maakte in 1986 een vliegende start met haar debuut 'Land Of Ta', waarop ze melancholieke folk mengde met een scheutje wereldmuziek. Wat echter het meeste indruk maakte (op mij dan), was haar warme, donkere stem - zo'n stem om lekker dicht tegen aan te kruipen. 'Land Of Ta' sleepte een Edison en een Zilveren Harp in de wacht en met de single 'Windforce 11' belandde ze hoog in de hitlijsten. Vreemd genoeg slaagde Nadieh er vervolgens niet in door te stoten naar de eredivisie van de Nederlandse popmuziek. Haar (overigens uitstekende) albums 'Company Of Fools' (met een prominente folk-inslag), 'No Way Back' (wat meer rock) en 'Eyes on the Waves' (luister zelf maar, zie onder) werden grotendeels genegeerd door het grote publiek en begin jaren negentig besloot Nadieh zich meer te richten op haar gezin en schreef ze nummers voor onder andere Marco Borsato en Paul de Leeuw. In eigen beheer zag 'On My Own' het licht. Inmiddels was Nadieh ernstig ziek geworden, en op 5 april 1996 overleed ze op 37-jarige leeftijd aan longembolie.

De Nadieh Foundation heeft zich tot doel gesteld de muziek van Nadieh levend te houden, en biedt tevens de mogelijkheid  albums na te bestellen. Luister naar enkele nummers van 'Eyes on the Waves'.

peter Dinsdag 26 Juli 2005 at 10:27 pm | | flashback

negen reacties

Inderdaad te snel vergeten. Ik herinner me als de dag van gisteren nog dat ze scoorde met ‘Windforce Eleven’. Nederlandse kwaliteit van nog niet eens z? lang geleden…

Baby Grandpa zelf, (URL) - 27-07-’05 09:42

Ik heb Eye on the Waves van m’n moeder gekopieerd toen ik op mezelf ging wonen en ik heb recentelijk ontdekt wat een enorm fantastisch album dit is! De liedjes lenen zich ook nog eens goed om met gitaar na te spelen/zingen. Ben heel benieuwd naar haar andere albums.

Marijn van der Zaag, (E-mail ) - 16-02-’07 01:39

Southern Light, Big White Stones, After All: GEWELDIG!!!
Nadieh mag 11 jaar geleden zijn overleden, zij is absoluut niet vergeten, ga naar http://www.windforce11.com

Tanya, (E-mail ) (URL) - 01-03-’07 19:41

Vandaag even in Rhenoy bij het graf van Karin geweest.
Zeer onwezenlijk om daar dan in je oortelefoon haar mooie stem op “Hallo je spreekt met Karin” en “Windforce 11” te horen.

Erik, (E-mail ) - 15-11-’07 18:07

Hoi,

Ik weet niet of ze nu snel vergeten zal zijn.
Bij ons in ieder geval niet.
Wij hebben alle originele albums/CD’s
Wat waren die waar Hans Vermeulen (Sandy Coast) de produktie voor zijn rekening nam waanzinnig zuiver.Misschien kwam dat ook wel ,omdat zowel Land of Ta als Company of fools op het Polydorlabel zijn uitgebracht. De muziek op alle 6 de CD’s zijn goed, maar bedoeld verschil tussen de eerste 2 en de rest is goed te horen.
De reden dat zij niet echt doorgestoten is, heeft misschien wel te maken met het feit dat zij in haar muziekkeuzes haar eigen weg ging en het dus niet altijd even commercieel was.

Groet, Niels en Jeanine

Niels Geniets, (E-mail ) - 16-01-’09 15:01

beste lezer(es)

ik ben al 10 tallen jaren fan van Nadieh en heb de meeste cd.s van haar.
Indertijd had ik een tape met Company Of Fools, maar die is niet meer draaibaar. is er nog een LP of CD hiervan verkrijgbaar? Hoe zou ik deze in mijn bezit kunnen krijgen en voor welke prijs?

Ik las laatst ergens op internet (weet niet meer waar) dat er nog 2 cd’s na haar vroegtijdig overlijden zijn uitgebracht. Welke zijn dat en waar kan ik die beluisteren – kopen? etc..

Ik heb altijd veel plezier en innerlijke rust bij het luisteren naar Nadieh. Mooie teksten, goede instrumentalisten en erg goede opnames.

Overigens las ik dat ook dochter Nadie muziek maakt. Waar is haar muziek te koop en of te beluisteren?. Waar treed zij op?

Op internet zag ik een uitzending in een kinderprogramma met Hans van Wilgeburg als presentator. Nadieh gaf toen in windforce 11 de gitaar aan een meisje uit het publiek. Was dit haar dochter Nadie? Ze speelde immers “zomaar” op de gitaar de muziek mee!

Ik ben erg benieuwd naar de reactie op mijn vragen.

Met vriendelijke groeten,

Ton.

Ton Cloosterman, (E-mail ) - 17-12-’09 17:27

Ik zit net te luisteren naar “Lovers Eyes” en dacht “kom laat ik eens even zoeken op internet of ze recent nog meer uitgebracht heeft”. En ik stuit nu op deze site waar ik lees dat ze overleden is… De koude rillingen schoten door me heen. Wat erg, dat ik dat helemaal niet wist.
Ik heb een viertal cd’s van haar, prachtig heldere stem en heerlijke muziek.
Ze is veel te vroeg overleden, dat is wel duidelijk, maar ze heeft ons wel iets moois van haaf achter gelaten zodat we aan haar herinnerd kunnen worden.

Caroline

Caroline, (E-mail ) - 16-07-’10 21:59

ik luister nu naar Company of fools. Geweldig singer-songwriter. Jammer dat de grote doorbraak uitbleef, alhoewel… Misschien is dat juist een teken van een stuk bijzonderheid. Ik draai haar muziek zo nu en dan nog wel eens. Het blijft mooie muziek en ze blijft me ontroeren.

Miranda Lintermans, - 12-05-’12 18:03

Op 13 mei eindelijk naar haar graf geweest in Rhenoy. Wat ligt ze daar op een mooi plekje.
Wie weet hoe de Nadieh-foundation te bereiken is want ik wil nog zo graag platen van haar hebben. Windforce 11 zal overigens op mijn begrafenis gespeeld worden

Arnold Jansen, (URL) - 16-05-’16 09:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.