Prem Joshua

Tijdens ons uitstapje naar Berlijn belandden we op een avond in restaurant Mount Everest (voor de liefhebber: Eisenacher Strasse 54; heerlijk Thais, Nepalees en Tibetaans eten voor een vriendelijk prijsje). Zoals in vrijwel alle restaurants schalde er muziek uit de speakers, alleen kon ik de gedraaide muziek deze keer wél waarderen: relaxte lounge met de nodige Indiase invloeden. Eigenaar Narenda Raj Shrestha vertelde mij dat het ging om muziek van ene Prem Joshua. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar gelukkig mocht ik 'The best of Prem Joshua, volume 1' voor vijf euro mee naar huis nemen.

Het levensverhaal van de van oorsprong Duitse Prem Joshua leest als een spiritueel sprookje: als kind was Prem uiterst muzikaal en tijdens zijn puberteit speelde hij in een groot aantal jazz-, rock- en fusiongroepen. Op 16-jarige leeftijd maakte hij kennis met de sitarmuziek van Ravi Shanker en was verkocht. Hij stopte met zijn studie en reisde naar India. Daar aangekomen raakte hij gefascineerd door de leringen van Osho, trad toe tot zijn commune en kreeg hij bovendien intensieve sitarlessen van Ustad Usman Khan. Na enkele jaren keerde Prem Joshua terug naar het westen om zich te ontpoppen als succesvol muzikant.

Hij heeft tot dusverre een slordige 14 albums uitgebracht, variërend van ingetogen meditatiemuziek tot downtempo lounge. De muziek van Prem Joshua (althans, de muziek op de eerder genoemde verzamel-cd) mag dan wel ruwweg onder de noemer ambient/lounge vallen, dankzij het veelvuldig gebruik van de sitar en diverse fluiten (die overduidelijk niet uit een synthesizer komen) en Indiase songteksten krijgt alles een authentieke sound, die ik vaak mis bij de gangbare lounge van tegenwoordig. Luister naar het ruim 13 minuten durende 'Sky Kisses Earth' (19 MB, via Rapidshare).

peter Woensdag 24 Augustus 2005 at 01:07 am | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.