HERR

De Nederlandse neofolk-scene is klein; er zijn slechts zo'n drie bands die je onder deze noemer kunt rangschikken: Predella Avant, Volksweerbaarheid en HERR (oftewel: Heiliger Europa! Römisches Reich), het project van Leidenaar Michiel Spapé. In het zomernummer van Alert! ('vakblad voor antifascisten') staat een aardig (maar niet geheel onbevooroordeeld) artikel over Herr door John Postma, waar ik eens lekker uit ga citeren. Grappig genoeg is Alert! overigens een van de weinige Nederlandse tijdschriften met regelmatige aandacht voor neofolk,  hoewel de insteek duidelijk vermanend en waarschuwend is.

Zoals gebruikelijk in de neofolk-scene neemt HERR een duidelijke stellingname in. Het oude Romeinse Rijk wordt gezien als nieuw ideaalbeeld; het huidige West-Europa bevindt zich in een comateuze toestand, waarbij de inwoners slapen of zijn verdoofd door geld en consumptiedrang. Zanger Troy Southgate: ''We willen mensen laten weten dat de waarden van toen nog steeds levendig zijn. Als HERR kan dienen als een meta-politiek referentiepunt voor gedesillusioneerde mensen in de huidige wereld, dan is dat prima.''

De teloorgang van Europa valt te verklaren als gevolg van 60 jaar vrede: ''Europa heeft een gebrek aan oorlog. Tegenwoordig zijn de zwaarden en schilden omgeruild voor de centrale verwarming en pantoffels.'' Southgate pleit voor een nieuwe 'Mannerbund' die nieuwe helden voortbrengt en de wapens opneemt tegen de vervrouwelijking (het feminisme wordt door hem als verderfelijk beschouwd) van de maatschappij. De opvattingen van Southgate (om nog maar te zwijgen over diens verleden in de skinhead-scene en diverse fascistische organisaties) worden door de overige HERR-leden niet onderschreven, maar door Alert! vanzelfsprekend breed uitgemeten.

Nu ken ik Michiel Spapé persoonlijk, en durf dan ook gerust te beweren dat het met zijn 'foutgehalte' wel meevalt. HERR komt voor sommigen veeleer provocatief over dan dat de groep daadwerkelijk een conservatieve ideologie aanhangt. Voor meer informatie over neofolk zie elders op mijn log, breng gelijk eens een bezoekje aan de HERR-site en beluister wat fragmenten van het nieuwe album 'Vondel's Lucifer'.

peter Zondag 28 Augustus 2005 at 10:33 pm | | interessant

acht reacties

Kan je dat artikeltje even inscannen voor de naar meer provokatie hunkerenden onder ons? Als we op die linkse nazis van de Alert moeten wachten voordat ze het op hun site hebben staan zijn we wel een jaartje verder. Ik pleur het dan wel op mijn eigen server zodat we in goffy Nederland weer kunnen smullen van de domheid van de antifa-ha-ha-ha. :D

Kratarknathrak, - 29-08-’05 03:24

Hmzz, tja, de desbetreffende Alert! ligt bij Eva… Eens kijken of ik er snel aan kan komen. :-)

Araglin, - 29-08-’05 15:10

Hola Arnold,

Fout ben ik niet, maar extreem links ook zeker niet, en zonder heel zeurderig te willen zijn, zou ik willen vragen of je niet wil doorlinken naar plekken waar dit lied zonder mijn – of die van enige ander bandlid – toestemming is neergezet. Bij voorbaat dank :)

Zeer ge?nteresseerden naar het artikel raad ik aan een email naar me te sturen, Alert was zo aardig om – na mijn persoonlijke en zeer gedetailleerde antwoorden volledig te verdraaien – mij het artikel digitaal te sturen. Overigens ben ik ook wel bereid antwoord te geven op vragen eromtrent, dan wel verheldering te bieden. Ik geloof overigens niet dat we een ‘provocatiegrens zoeken’ of dat soort ongein.

Mich, (URL) - 29-08-’05 23:35

Ai, nog iets vergeten: het artikel is nu al een stevig aantal maanden oud, de kans bestaat dat ze het niet online willen zetten. Mocht dat zo zijn, dan zou ik daarom blij zijn, aangezien ik persoonlijk niet graag riskeer dat een of andere would-be wereldverbeteraar met een knuppel op komt dagen, concerten gaat proberen te annuleren of andere bezigheden van mij en de rest van de band gaat dwarsbomen.

Mich, - 29-08-’05 23:40

Artikel is aangepast! Ik bespreek de rest wel ff persoonlijk…

Araglin, - 29-08-’05 23:42

Een vierde Nederlands neofolk-gerelateerd project dat nog vermelding verdient, is A Challenge of Honour.

HD, (URL) - 30-08-’05 13:32

@Hans: is dat geen Frans/Vlaams project?

Araglin, - 31-08-’05 09:42

Nee, Neder-Limburgs…

HD, - 01-09-’05 14:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.