Gothic

Ik ben altijd wel een vrolijk mens, en van het zomernummer van Promise ('voor Bijbels denken in de (gezondheids)zorg) werd ik nog vrolijker. In dit tijdschrift is namelijk een ronduit hilarisch artikel te vinden over gothic, getiteld 'Gothic, een Nieuwe Religieuze Beweging?'. Het gaat om een scriptie van R.A. Zevenbergen (Vrije Universiteit te Amsterdam, Faculteit Godgeleerdheid), dat voor Promise is bewerkt door drs. W.J.A. Pijnacker Hordijk.

Ik citeer: “De gothicbeweging uit zichzelf in het blasfemeren en verkrachten van het christelijke geloof. [...] De muziek bestaat uit wanklanken door middel van semi-akoestische gitaren, een eentonige vaste bas, simpele maar snelle ritmes, met gebruikmaking van synthesizers en elektronische effecten gepaard met een krachtige duistere vocalist. [...] Veel gothicaanhangers hebben een duidelijke eindtijdvisie. Ze geloven dat voor de zondvloed de machten der duisternis over de aarde heersten, waarna deze werden verslagen en onderdrukt, maar in de eindtijd weer zullen opstaan om opnieuw over de wereld te zullen heersen. [...] De grootste wens van een gothicaanhanger is om de dood levend te kunnen ervaren, een ‘levende ondode’ te zijn. [...] Het aderlaten en drinken van bloed gebeurt in de gothicbeweging voornamelijk bij aanhangers die zichzelf als vampieren beschouwen en bij gothicaanhangers die satanisten zijn.

Men kan bloed drinken door een aderlating te doen of door een extreme zuigzoen te geven op de huid, zowel bij zichzelf als bij een ander. Men kan ook bloed uit rauw vlees persen of in meer extreme gevallen bloed verkrijgen van een ritueel geslacht dier (of nog erger van een geofferd mens, wat zeldzame uitzonderingen zijn). [...] Gothicaanhangers zoenen verschillende personen tijdens een feest en hebben meestal geen vaste partner. Seks wordt bedreven met zoveel mogelijk verschillende personen, op zoveel mogelijk verschillende manieren, vol met sadomasochisme en fetisjen. Een vaste gothicgewoonte is dat jongens bij het begroeten elkaar op de mond zoenen. [...] De gothicaanhangers eten weinig om maar zo mager mogelijk te worden, en daarmee meer op een lijk te lijken. Ze hebben een gruwelijke hekel aan vet en overgewicht, alhoewel er nu ook aanhangers met overgewicht zijn. [...]

Ook doen ze pelgrimages naar bekende gothicplaatsen, men noemt dit ‘legend tripping’. Deze plaatsen zijn meestal bepaalde kerkhoven waar een beruchte persoonlijkheid is begraven. Vaak gaat dit gepaard met inwijdingsrituelen die afgeleid zijn uit het occultisme of de van (sic!) zwarte magie. Vaak worden er dieren geofferd en lijken uit graven opgegraven en misvormd op een dergelijke locatie. [...] Daarnaast is de gothicbeweging zeer gefascineerd door het gedachtegoed van Nazi-Duitsland. Ze flirten openlijk met de symbolen en ideeën van het fascisme. [...] De gothic ervaart de werkelijkheid als een plaats waar de duisternis en het kwaad volop aanwezig zijn. De werkelijkheid gaat gebukt onder een zware emotionele druk welke veroorzaakt wordt door de duisternis en het kwaad in het bestaan. [...] Het doel van de gothic levensstijl is om deze hogere transcendente werkelijkheid te ervaren, te beleven en ermee te communiceren door het aanroepen van de bovennatuurlijke werkelijkheid, door middel van de verering van de kwaadaardige monsters, door zichzelf ermee te identificeren, door het praktiseren van magie en door een rituele sjamanistische levensstijl te leven. [...]"

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb nog nooit een zo ontzettend slecht artikel gelezen over gothic, en als dit artikel moet dienen als samenvatting van een universitaire scriptie, dan houd ik mijn hart vast voor het niveau van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Nu beschouw ik mezelf niet als goth, maar ik weet er genoeg van om te kunnen zien dat werkelijk geen enkele bewering van R.A. Zevenbergen hout snijdt of zelfs maar in de buurt komt van de werkelijkheid - ik zou wel eens zo'n feestje willen meemaken! Het artikel is een bizar samenraapseltje van ongefundeerde stellingen, pseudo-research en stemmingmakerij. Een overduidelijk geval van 'de klok horen luiden', en dan nog met oordopjes in. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat W.J.A. Pijnacker Hordijk flink het mes heeft gezet in deze scriptie en er dit gedrocht van een artikel van heeft gemaakt. Enfin, ik ga er geen woorden meer aan vuil maken. Als je eens goed wilt lachen: het gehele stuk staat online, en ook de overige artikelen (over bijvoorbeeld moderne muziek - 'Producers en dj’s bevuilen het bewustzijn van de mens' - en de occulte bedoelingen van Pokémon) zijn om te huilen.

En o ja, wat is gothic dan wel? Een simpele zoekopdracht levert een verhelderende Wikipedia-pagina op.

peter Zondag 04 September 2005 at 01:46 am | | overig

twaalf reacties

Het probleem is dat je het van grote afstand moet onderzoeken, want het is veels te gevaarlijk. Voor je het weet word je zelf opgegraven…

yak, (E-mail ) (URL) - 04-09-’05 11:45

Hehehe. Voor je het weet kom je erachter dat al die enge goth maar hele gewone mensen zijn… En dat zou het plaatje toch ernstig verstoren, nietwaar? ;-)

Araglin, - 04-09-’05 11:46

Shhhht!

yak, (E-mail ) (URL) - 04-09-’05 11:59

Ik moest erg lachen om dit artikel, maar ik vind wel dat het erg slecht geschreven is; nog even los van de onnozele inhoud. Maar ja, over gothic wordt wel meer onzin geschreven…. moeilijker is het om er iets zinnigs over te vinden, maar ach, een beetje humor is nooit weg!

Nick, (URL) - 11-09-’05 14:43

Ik ben al een paar jaar goth EN ER KLOPT GEEN FUCK VAN DAT WE BLOED DRINKEN EN LEVENDE DOOIEN ZIJN, WE ZIJN OOK GEEN SATANISTEN!

Melinda, - 26-11-’06 14:18

Maar weetje wat het is: Pijnacker-Hordijk is ook gewoon een raar ventje. Want hij heeft altijd van die rare ouwewijvenpreken en hij wil persee dat je dat gelooft. En hij vind dus (zo blijkt nu weer) dat andere mensen dan zijn soort (dat zijn er niet zoveel) raar zijn. Maar zijn eigen god heeft ook de gothics geschapen. Hij is zelf gewoon de raarste vent die wij kennen.

Anoniem., - 02-02-’07 23:30

Helemaal mee eens!

Anoniem2, - 02-02-’07 23:33

ben geen goth… maar drink al jaren bloed…

.., - 14-06-’07 21:57

Bedankt voor het plaatsen van d elink naar het hele stuk! Ik heb er idnerdaad zo nu en om kunnen glimlachen. Ik vraag me wel af of het wel helemaal goed gaat met die man. :)

Justina, - 25-08-’07 18:49

Sorry voor de typefouten… :P

Justina, - 25-08-’07 18:49

Bloed is lekker

? Vampire ?, - 16-09-’07 21:03

oke lol ze moesten us weten joh:P:P:P:P:P

gerrie, - 07-01-’08 23:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.