Interpol

Nieuwsgierig geworden door lovende recensies in onder andere Oor en Aloha besloot ik 'Antics', de nieuwe cd van de New Yorkse groep Interpol, eens in huis te halen. De groep wordt steevast vergeleken met Joy Division, The Smiths en de Chameleons, waarbij lustig met kreten als 'post-punk' en 'wave' wordt gegooid. Nu ben ik nooit vies van een potje retro-wave op z'n tijd, en ik moet zeggen dat 'Antics' een fijn album is. Na enige tijd begint het stemgeluid van zanger Paul Banks echter op de zenuwen te werken, en zijn de nummers soms wel wat saai. Gelukkig duurt 'Antics' slechts een slordige 41 minuten, dus dat is wel uit te zitten.

Interpol werd medio 1998 opgericht en bestaat uit Daniel Kessler (gitaar), Sam Fogarino (drums), Carlos Dengler (gitaar) en Paul Banks (zang, gitaar). Na een aantal ep's in eigen beheer en via kleine labels te hebben uitgebracht, werd de groep opgepikt door Matador en verscheen eind 2002 hun debuutalbum 'Turn On the Bright Lights'. Dit album werd unaniem lovend ontvangen - ik heb de cd zelf nog niet beluisterd, dus ik heb geen idee of het inderdaad om een meesterwerk gaat zoals wordt beweerd. Interpol startte vervolgens een uitgebreide wereldtournee, om in september 2004 op de proppen te komen met het langverwachte tweede album 'Antics'.

Hoewel 'Antics' wat echo's bevat van met name Joy Division en Afghan Whigs, klinkt het album meer als een wat sombere Franz Ferdinand en dito gitaarbandjes - niet slecht, en zeker goed voor een ietwat nostalgisch gevoel, maar het wil nergens echt beklijven. Het leukste vind ik eigenlijk nog het imago van Interpol: strak in het pak, strooiend met intellectuele citaatjes in interviews en niet vies van 'grote thema's'. Ze doen mij qua imago een beetje denken aan de Talking Heads en Roxy Music. Ik ga eens op zoek naar 'Turn On the Bright Lights' om te kijken of 'Antics' te kampen heeft met het 'syndroom van die moeilijke tweede plaat'. Zo ja, dan moet het derde album wel een knaller worden. Zo nee, dan is Interpol gewoon een aardig gitaarbandje.

Araglin Vrijdag 15 Oktober 2004 at 11:44 pm | | bio-en-review

Eén reactie

de debuutplaat van de heren (de buutplaat?)is zeker een zoektocht waard. en dat beklijven komt vanzelf wel denk ik.

jan, (URL) - 17-10-’04 18:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.