Joseph Haydn

Joseph Haydn (1732-1809) was een hele vrolijke man, die altijd wel in was voor een geintje - en dat hoor je terug in zijn muziek. Hij groeide op in het grensgebied tussen Kroatië en Hongarije. Dankzij zijn prachtige stem werd hij op achtjarige leeftijd uitgekozen om in Wenen te komen zingen bij het koor van de Sint Stefanuskathedraal. Toen hij de baard in de keel kreeg, werd hij in 1749 het koor uitgeknikkerd. Op 28-jarige leeftijd kwam hij in dienst van de vorstelijke familie Esterhazy. Prins Nicolaus Jozef Esterhazy, de rijkste prins van Hongarije, benoemde Haydn in 1766 tot kapelmeester, een functie die hem verzekerde van een vast inkomen en die hij maar liefst dertig jaar zou bekleden.

Haydn legde de grondslagen van de symfonie en het strijkkwartet, en staat bekend als 'de vader van de symfonie'. Niets voor niets noemden Beethoven en Mozart hem 'papa Haydn'. Na de dood van  Esterhazy verhuisde hij naar Wenen en tourde hij regelmatig door Europa. Een van Haydns meest bekende werken is 'Symphony No. 94 in G major' uit 1791, beter bekend onder de bijnaam de 'Surprise Symphony'.

Haydn stond erom bekend vaak grapjes in zijn muziek te verwerken en deze symfonie vormde geen uitzondering: om het publiek bij de les te houden, schreef hij een uptempo stuk, met een luide 'surprise' aan het begin van het tweede gedeelte: na een rustig intro weerklinkt er opeens een eruptie van orkestgeluid (altijd leuk om het publiek op te laten schrikken, nietwaar?), waarna het tempo direct weer naar beneden gaat. Haydn schreef 'Symphony No. 94' speciaal voor zijn eerste concertserie in Londen.

Zie voor meer informatie deze uitstekende Wikipedia-pagina, en luister intussen naar de de 'Surprise Symphony' (via Rapidshare).

peter Maandag 12 September 2005 at 11:02 am | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.