The Killers

Waar komen al die leuke retrowave-bandjes toch opeens vandaan? Ik zat zojuist Top of the Pops te kijken, meer uit een soort zelfkastijding want echt leuk vind ik het niet, toen opeens de Amerikaanse groep The Killers voorbij kwam met hun single 'Somebody told me'. Het nummer klonk erg leuk, en ik besloot om eens op zoek te gaan hun debuut 'Hot fuss'. Nu had ik niet al te hooggespannen verwachtingen, maar 'Hot fuss' is meer dan fijn te noemen. Hoewel er veelvuldig wordt gerefereerd naar grote namen (New Order, Duran Duran, The Cure), klinkt de groep eigenwijs genoeg om niet kopje onder te gaan in het massale aanbod van hippe retrowave-bandjes van dit moment.

De single 'Somebody Told Me' (rechtsklikken en Save as?) was al een hitje in alternatieve rockkringen, en het debuutalbum van The Killers trapt af met een aantal tracks die bewijzen dat deze single geen toevalstreffers was (zoals bijvoorbeeld de openingstrack 'Jenny was Friend of Mine' - rechtsklikken enzo); zanger Brandon Flowers klinkt als een geupdate versie van Duran Duran-zanger Simon LeBon, en samen met gitarist David Keuning, bassist Mark Stoermer, en drummer Ronnie Vannucci levert hij met 'Hot fuss' een opzwepend album af.

De nummers stampen lekker door en zijn te omschrijven als een fijne miz van punk, wave en indie. Zo af en toe duikt er een The Cure-echo op en vooral het vroege werk van Duran Duran is nooit ver weg. 'Hot fuss' staat vol met catchy riffjes en aanstekelijke liedjes, die ook na meerdere luisterbeurten overeind blijven. Alleen het laatste nummer 'Everything will be allright' valt ietwat uit de toon; midtempo en zeer nadrukkelijk geïnspireerd door The Cure. Desalniettemin: een leuke band die ik zeker eens live wil gaan zien. En kom maar op met een nieuwe lading retro-bandjes!

peter Zondag 17 Oktober 2004 at 11:22 pm | | review

drie reacties

the Killers zijn fantastisch.. echt keicool.

Saskia, (E-mail ) (URL) - 08-08-’05 17:39

trouwens… the Killers zijn niet Amerikaans maar Engels.. en hier in Amerika worden ze onder Rock ingedeeld..

Saskia, (E-mail ) (URL) - 12-08-’05 14:40

Voor zover ik weet komen ze uit Las Vegas, maar ik kan me vergissen. En idd, rock is een mooie paraplu – er zijn echter inmiddels zoveel van dergelijke bandjes opgedoken dat je bijna van een nieuw genre kunt spreken…

Araglin, - 12-08-’05 14:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.