Neil's Heavy Concept Album

Wie niet enthousiast opveert bij het horen van 'The Young Ones' (die absurdistische comedyserie uit de jaren tachtig), kan gerust stoppen met lezen en bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan muzieksite File Under. Of een andere site naar keuze natuurlijk. Goed. Dat The Young Ones ook muzikaal aan de weg timmerden, was mij bekend. In 1986 scoorde het anarchistische viertal samen met Cliff Richard zelfs een nummer 1-hit met 'Living Doll'.

Wat ik echter niet wist, is dat Neil (Nigel Planer) in 1984 een heus solo-album heeft uitgebracht: 'Neil's Heavy Concept Album'. Neil was de vegetarische hippie in de serie, vol met wazige ideeën en flower power-idealen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat 'Neil's Heavy Concept Album' grotendeels gevuld is met psychedelische en progressieve poprock, aangevuld met wat humoristische intermezzo's. Ik had het niet verwacht, maar ruim twintig jaar later is het eigenlijk nog steeds een erg leuk album - als je tenminste nog steeds het beeld van die langharige Neil voor de geest kunt halen. Anders is er niets aan. De covers van Traffics 'Hole in My Shoe', Tomorrows 'My White Bicycle', Syd Barretts 'The Gnome', Donovans 'Hurdy Gurdy Man' en The Incredible String Bands 'A Very Cellular Song' zijn geinig, en in 'Golf Girl' duikt zelfs Dawn French nog even op.

Aan gastmuzikanten geen gebrek, onder andere Rick Biddulph, Dave Stewart, Annie Whitehead en Caravan-frontman Jimmy Hastings dragen hun steentje bij. De meligheid druipt er van af, maar het is soort meligheid waar ik erg om moet lachen en Nigel Planer had zo te horen erg veel lol tijdens de opnames. Je kunt 'Neil's Heavy Concept Album' in deze open dir vinden; mocht deze dir vroegtijdig de geest geven, dan is er gelukkig nog Rapidshare: deel 1 en deel 2.

peter Maandag 19 September 2005 at 11:36 pm | | flashback

vier reacties

Deze stond al heel lang op mijn verlanglijstje…echt heel leuk. Heeft iemand de hoesjes/hoes ???

Peter, - 00-00-’00 00:00

De LP staat al een jaartje of 18 bij mij in de platenkast. Inderdaad zeer amusant. Hello vegetables!

Kratarknathrak, - 20-09-’05 12:31

Hebben :)
Ik heb overigens zelf die Bad News single nog. Best goed :)

Storm, (E-mail ) (URL) - 20-09-’05 12:41

Neil, mijn anti-held! Erg leuke jeugdvisioenen bij deze log :) ‘Bad News’ is IMHO ook wel enigzins te beschouwen als tegenhanger van Spinal Tap natuurlijk.

RRRobert, (E-mail ) - 20-09-’05 23:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.