Sigur Rós

Stel je voor: je stopt nu met lezen en loopt naar de voordeur. Buiten is het schemerig, mistflarden dwalen cirkelend boven de grond en vertroebelen je blik. In de verte schommelen enkele lichtjes, die langzaam maar zeker dichterbij komen. Je blijft gebiologeerd staan kijken, totdat je wordt opgeschrikt door een donderend gerommel. In snel tempo schiet een houten wagen voorbij, met daarop enkele rare mannen die in trance op hun instrumenten beuken. Je knippert met je ogen en de wagen is verdwenen. De lichtjes zijn intussen dichterbij gekropen, je hoort belletjes rinkelen, bladeren knisperen en in de verte zie je de wagen weer aanstormen...

Ahum. De nieuwe cd van Sigur Rós doet rare dingen met een mens. 'Takk' (IJslands voor 'dank') laat een wat toegankelijker sound horen, hoewel dit bij Sigur Rós natuurlijk een rekbaar begrip is. De donkere, schuivende en bij vlagen chaotische soundscapes van voorganger '()' gaan nu hand in hand met wat meer sprookjesachtige klanken, zoals we die kennen van 'Agaetis Byrjun'. De tracks golven uit je speakers, met aanzwellende strijkers, korte maar hevige gitaaruitbarstingen, drums als een tropische regenbui, en zelfs een heus fanfare-orkest. Zo af en toe duikt een Radiohead-echo op (vooral in de track 'Gong'), maar bovenal klinkt 'Takk' als Sigur Rós: eigenzinnig, intrigerend en uitermate bijzonder. De teksten zijn weer in het IJslands, hoewel dat weinig uitmaakt: mijn IJslands is nogal roestig.

Op hun officiële site kun je onder meer de prachtige videoclip voor 'Glósóli' bekijken en een aantal mp3'tjes downloaden. En om je helemaal in de stemming te brengen: download ter kennismaking 'Milano' en 'Hufupuka' (26 MB, via Rapidshare).

peter Woensdag 21 September 2005 at 12:03 am | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.