The Dufay Collective

Muziek in de middeleeuwen was, zoals zoveel andere dingen, voornamelijk een strikt religieuze aangelegenheid. De kerk had alle touwtjes stevig in handen en stond aan de wieg van vele vernieuwingen (zoals bijvoorbeeld de polyfonie en het notenschrift). Over de muziek die werd gespeeld op straat, tijdens feesten en aan hoven is echter maar weinig bekend. Liederen werden eeuwenlang mondeling doorgegeven, en pas rond 1100, met de opkomst van de troubadourscultuur in Zuid-Frankrijk, duiken de eerste vermeldingen op van liedteksten en rondreizende zangeres en gezelschappen. Jammer is dan

weer dat van veel muziekstukken wel de melodieën bekend zijn, maar niet het ritme. Als je lang vervlogen tijden tot leven wilt brengen, moet je dus een beetje improviseren en dat is precies wat het Engelse Dufay Collective doet. Dit kwartet werd in 1987 opgericht en het lijkt erop alsof ze nu heel langzaam aan het doorbreken zijn; niet alleen tourt de groep zich helemaal suf, ze leverden ook de muziek voor onder andere de film 'A Knight's Tale' en een van hun laatste albums, 'Cancionero', werd zelfs genomineerd voor een Grammy. The Dufay Collective put haar inspiratie uit de middeleeuwen en renaissance en dat levert bijzondere muziek op.

In tegenstelling tot groepen als Corvus Corax en Tanzwut (die ontzettend lopen te rampetampen op het podium), klinkt het Dufay Collective uiterst beschaafd, waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat leden Paul Bevan, Giles Lewin, Bill Lyons, Susanna Pell en Peter Skuce stuk voor stuk een conservatoriumopleiding hebben genoten. Op hun site doen ze nogal melig, dus ik vermoed dat het live wel meevalt met de braafheid. De groep heeft zo'n negen albums uitgebracht, waarvan ik zelf 'A Dance in the Garden of Mirth' een van de leukste vind; instrumentale middeleeuwse dansliedjes, die nu net zo vrolijk klinken als honderden jaren geleden. Luister zelf: deel 1 en deel 2 (via Rapishare).

peter Donderdag 22 September 2005 at 9:48 pm | | interessant

twee reacties

dude wtf bedoel je met dat Corvus Corax loopt te rampetampen op het podium? oh en voor de informatie, ook zij, alle leden van Corvus Corax, hebben een conservatorium opleiding gehad ;)

Hermóðr, (E-mail ) (URL) - 18-06-’07 10:29

Heb je Corvus Corax wel eens live gezien? Dat is gaan met die banaan, en lekker rampetampen op die doedelzakken, trommels en wat dies meer zij. Gewoon een gezellige boel. Niks negatiefs hoor, wel een beetje goed lezen. Dit stukje gaat overigens voornamelijk over The Dufay Collective, en niet over Corvus Corax (zie elders op mijn log).

Araglin, - 18-06-’07 11:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.