Like A Corpse Standing In Desperation

De grens tussen genialiteit en gekte is soms flinterdun. Neem nu Anna-Varney van Sopor Aeternus. Deze Duitse excentrieke androgyne muzikant is er stellig van overtuigd dat hij een discipel van Saturnus is en in contact staat met diverse geesten ('The Ensemble of Shadows'), die hem als het ware muziek dicteren. Anna-Varney geeft alleen interviews per mail, treedt nooit live op en schijnt maar zeer zelden onder de mensen te komen. Dit is, zacht uitgedrukt, nogal vreemd. De muziek van Sopor Aeternus is dan ook volstrekt eigenzinnig en vormt een genre op zich. Jaarlijks brengt Anna-Varney wel iets nieuws uit en dat is steevast een hele belevenis. Zomer vorig jaar verraste hij vriend en vijand door met het nogal elektronisch getinte 'La chambre d'echo' op de proppen te komen.

Een nieuw album zit er dit jaar niet in, maar wel een bijzonder rariteitenkabinet: 'Like A Corpse Standing In Desperation', een luxueus uitgevoerde box-set met drie niet meer verkrijgbare ep's ('Ehjeh ascher Ejheh', 'Voyager - The jugglers of Jusa' en 'Flowers and Formaldehyde', aangevuld met hele vroege demo's en outtakes), een dvd met videoclips, een 12-inch vinyl single en allerhande parafernalia (onder meer buttons, een T-shirt, een replica van de allereerste Sopor-cassette, en een sticker). Een vreemd allegaartje dat teruggrijpt naar zowel Sopors begindagen als het heden ('Flowers and Formaldehyde' verscheen namelijk eind vorig jaar). Volgens platenlabel Apocalyptic Vision is deze box geboren uit noodzaak; een poging om de talloze illegale (voornamelijk Russische) versies van de genoemde ep's en de exorbitant hoge prijzen een halt toe te roepen.

Vraag is of je veel effect sorteert door de box in een oplage van 3000 stuks op de markt te brengen, maar goed. Het voert te ver om alles uitvoerig te bespreken (dat bewaar ik voor het uitgebreide Sopor Aeternus-artikel dat je elders op mijn log kunt vinden), maar ik heb in ieder geval voldoende om de komende tijd eens lekker muzikaal op te kauwen. Als je nieuwsgierig bent geworden, luister naar 'Saltatio crudelitatis', 'Feralia genitalia' en 'Minnesang' - van iedere ep een track. En trouwens, dit zijn de meest toegankelijke nummers - kun je nagaan hoe de rest klinkt... Bestellen doe je overigens via Infrarot.

peter Vrijdag 23 September 2005 at 10:29 pm | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.