Gruvi

Nu alle kopieerbeveiligingen inmiddels (met meer of minder moeite) gekraakt zijn, is het tijd voor weer wat nieuws: geheugenchips met ingebouwde beveiliging. Fabrikant SanDisk heeft de zogenoemde TrustedFlash-technologie ontwikkeld, waarmee geheugenkaartjes met deze chip (de 'gruvi')  rechtstreeks worden voorzien van een Digital Rights Management-systeem. Ofzo. Het komt er in ieder geval op neer dat op zo'n chip honderden liedjes passen, die niet te kopiëren zijn. De nieuwe chip is vooralsnog bedoeld voor mobiele telefoons.

Platenmaatschappijen kunnen de chip volstouwen met bijvoorbeeld fragmenten van muziek, waarna de gebruiker via internet tegen betaling de beveiliging kan verwijderen om het hele nummer te horen. Simpelweg je gsm open maken om de chip te hacken heeft geen zin: daglicht beschadigt de chip, bovendien verandert om de vijf seconden de beveiligingscode. Een lege Gruvi Music Card met een capaciteit van 64 MB kost 12,50 dollar. In november verschijnt een speciale TrustedFlash-kaart van 256 MB met vier albums van de Rolling Stones (waaronder 'A Bigger Bang') voor bijna 50 dollar.

Het is natuurlijk de bedoeling dat alle draagbare muziekspelers, telefoons en weet ik wat nog meer met dergelijke chips worden uitgerust. Zo lang het mp3-formaat (dat niet te beveiligen is) nog welig tiert, Microsoft, Sony en Apple ruzieën over het juiste formaat (wma, atrac of aac), je nog steeds zonder problemen audio-cd's kunt rippen en verspreiden en niemand behalve de muziekindustrie zit te springen op beveiligde muziek, dit nieuwe initiatief weinig kans van slagen heeft. En daarbij: ik geloof dat niemand het Gruvi-concept nog echt helemaal snapt... Meer info hier.

peter Woensdag 28 September 2005 at 10:45 pm | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.