Franz Ferdinand

Om mezelf voor te bereiden op het nieuwe Franz Ferdinand-album besloot ik eerst eens de single 'Do You Want To' te beluisteren. En ik sloeg stijl achterover. Met de single-opener zelf was niets mis (onmiskenbaar Franz Ferdinand met een hoog meezinggehalte), maar bij het matige tweede nummer 'Fabulously Lazy' begon ik te fronzen en de single-afsluiter (een tenenkrommende en verschrikkelijk vals gezongen akoestische zwijmelversie van 'What You Meant') was om te huilen. Nou, dat belooft wat, dacht ik toen.

Gelukkig valt het langverwachte tweede album 'You Could Have It So Much Better With Franz Ferdinand' alleszins mee. De Schotten zijn geen black metal-wegen ingewandeld of driftig aan het experimenteren geslagen met breakbeats. De cd staat voor het grootste gedeelte vol met hoekige, springerige dansrock, met af en toe ruimte voor wat melancholie ? aan een succesvolle sound moet je natuurlijk niet gaan morrelen. De eerste helft van 'You Could Have It So Much Better' wordt het gaspedaal flink ingedrukt, en pas met het Beatles-eske 'Eleanor Put Your Boots On' duikt het eerste rustpuntje op. Zo af en toe werkt de stem van zanger/gitarist Alexander Kapranos wel wat op mijn zenuwen, vooral als ie bijna hysterisch boven de gitaren uit probeert te komen, en naarmate het album vordert, wordt het wel een beetje voorspelbaar allemaal.

In ieder geval is Franz Ferdinand de hype voorbij en hebben ze de horde van dat 'moeilijke tweede album' (om maar eens een cliché uit de kast te trekken) moeiteloos genomen. Een jaar of wat geleden stonden ze nog in de Utrechtse Ekko voor honderd man en op 11 december in de Heineken Music Hall voor enkele duizenden - het kan snel gaan...

peter Woensdag 05 Oktober 2005 at 11:05 pm | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.