Mantovani

Ik was op zoek naar een universele harige zuigmond voor mijn stofzuiger. En die vond ik ook bij Blokker, samen met een onverwacht juweeltje voor 6 euro: 'The Singles Collection' van Mantovani. De universele stofzuigermond bleek bij nader inzien toch niet zo universeel te zijn, Mantovani maakte gelukkig veel goed.

Annunzio Paulo Mantovani (1905-1980) stond aan de wieg van de in de jaren vijftig en zestig zeer populaire easy listening-stroming. In de jaren vijftig behoorde hij zelfs de best verkopende artiest van dat decennium: hij was de eerste die een miljoen stereo-platen aan de man wist te brengen. Het merendeel van Mantovani's oeuvre bestaat uit mierzoete covers van (in die tijd) bekende deuntjes, tv-tunes, evergreens en populaire klassieke composities (Mozart, Strauss, dat werk). Zijn sound kenmerkt zich door een overdaad een strijkers, die als gracieuze zeemeeuwen boven het orkest zweven en al zwenkend en dalend zich een weg door de overdadig gearrangeerde nummers banen.

Mantovani bracht uren door in de studio om de sound van zijn 'cascading strings' te perfectioneren, en experimenteerde met microfoon-opstellingen en stereo-effecten om zijn muziek zo dramatisch mogelijk over te laten komen. Zijn productie was ongekend; tijdens zijn leven bracht hij een slordige honderd albums uit en ook vandaag de dag zien nog regelmatig nieuwe verzamel-albums het licht. Terwijl de muziek van bijvoorbeeld Henry Mancini of Percy Faith de tijd des tijds wel aardig heeft doorstaan, klinkt Mantovani behoorlijk gedateerd - alsof je naar een op muziek gezette Ware Woensdagavond Film zit te luisteren. Het is zelfs te oubollig voor in een gedistingeerd warenhuis of als pauzemuziekje. Als je nog steeds nieuwgierig bent, download dan enkele live-opnames van The Mantovani Orchestra (met onder andere de grote hit 'Charmaine' uit 1951).

peter Donderdag 06 Oktober 2005 at 11:59 pm | | flashback

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.