De jeugd van tegenwoordig

De eerste keer dacht ik 'hè?', de tweede keer 'huh?' en pas bij de derde keer kon ik het allemaal een beetje volgen - ik heb het over 'Parels voor de zwijnen', het debuutalbum van De jeugd van tegenwoordig. Zomerhit 'Watskebeurt' zette de toon en op hun eerste album lossen Willie Wartaal, Vieze Fur, P. Faberg? en Majoor Vloshart (ook wel bekend als de Neger Des Heils, oftewel Bas Bron) de belofte volledig in. Ik had het zelf niet verwacht moet ik bekennen.

'Parels voor de zwijnen' schmiert en wringt zich uit de speakers en je verstaat er aanvankelijk geen zak van. Al direct bij het eerste nummer trekt de groep van leer: 'Niks intro, shit begint als het begint', en zo is het. De wereld van De jeugd van tegenwoordig is niet zo heel groot; de teksten draaien om seks, drugs en drank - lekker overzichtelijk. De 20 tracks (inclusief enkele intermezzo's) zijn echt ontzettend melig en bezwijken bijna onder alle woordgrapjes en vuilspuiterij in plat Amsterdams en slang. Een taalwetenschapper zou er spontaan van klaarkomen. Iedereen krijgt ervan langs, van 'echte' hiphoppers en chickies tot platenbazen en straatzangers, en de groep neemt ook zichzelf regelmatig op de hak. De beats van de Majoor zijn droog, retro en effectief.

Een hele cd met flauwekul is echter een beetje teveel van het goede en het lukt me dan ook niet om 'Parels voor de zwijnen' in één keer te beluisteren. Maar goed, in stukjes kan het ook natuurlijk. Op hun geinig vormgegeven site kun je wat clipjes bekijken en het complete album beluisteren. Overigens heeft de Nederlandse punkgroep Nou En onlangs eveneens zijn debuutalbum uitgebracht, met dezelfde titel.

peter Vrijdag 07 Oktober 2005 at 11:30 pm | | review

vijf reacties

Ik zoek duvel duvel. Ik zag een geweldige clip van hen en dat terwijl ik helemaal niet van rap hou…..maaaaar als je het tegen komt hou ik me aanbevolen!!!!En ga vooral zo door. Ik mis de spons een beeetje

trukkie, - 10-10-’05 16:37

Tja, de spons. Ik had er eerlijk gezegd niet zoveel zin meer in. Er zijn talloze sites die dit veel beter kunnen, zoals bijvoorbeeld http://www.opendir.blogspot.com,, http://www.schrikdraad.blogspot.com en http://www.bestfbothworlds.blogspot.com (allemaal Nederlands, trouwens). Ik streef er overigens naar om bij al mijn stukjes wel wat te sponsen te stoppen, dus dat komt wel goed… :-)

Araglin, - 10-10-’05 23:52

Hey, Ar’, bedankt voor de aanbeveling…

arnel @ Best of Both Worlds, (E-mail ) (URL) - 13-10-’05 11:50

FYI; de titel ‘Parels voor de Zwijnen’ werd in 1987 al eens door de Groningse pretpunkband de Boegies gebruikt voor hun tweede (of derde?) album.

RRRobert, (E-mail ) - 15-10-’05 21:30

jullie zijn te gek en jullie album ook die is kanker vet ga so door xxx gina

gina, - 24-10-’05 13:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.