Tudor Lodge

Ik blijf nog even hangen in de jaren zeventig met de Engelse folkformatie Tudor Lodge. De groep werd in 1968 opgericht door John Stannard en Roger Strevens. Laatstgenoemde werd vrij snel vervangen door hippie Lyndon Green, die net een reis door Turkije had afgerond en met een hoofd vol idealen was teruggkeerd. Met zangeres en fluitiste Ann Steuart was de line-up compleet en tourde de groep met behoorlijk wat succes door het Engelse folkcircuit.

Hun in twee weken opgenomen debuutalbum 'Tudor Lodge' zag begin 1971 het licht en is ontegenzeggelijk een product van zijn tijd: de 12 tracks zijn ontzettend harmonieus en zo lieflijk dat het bijna pijn aan je oren doet. Tudor Lodge neemt je mee naar een pastoraal verleden, waar 'grey-backed squirrels run to safety'' ('Forest') en schone jonkvrouwen 'disappear into the sunset, shrouded in organdie and wine' ('Willow Tree'). De instrumentatie is rijk en gevarieerd (in het struikgewas bevinden zich onder meer een viool, klarinet en fluit) en de zang van Steuart is ijl en zuiver. Heel af en toe wordt het psychedelisch (met name in 'The Lady's Changing Home', dankzij de in effecten ondergedompelde gitaarsolo), maar het album is vooral te omschrijven als een rustgevende wandeling op een mooie herfstochtend, als je de dauw nog op de grassprietjes ziet zitten. Het zou bij deze ene lp blijven (een gezocht verzamelaarsobject dankzij de prachtige uitklaphoes van kunstenaar Phil Duffy); in 1972 ging de groep uit elkaar.

'Tudor Lodge' is nog steeds een heerlijk fijn, bijna naïef album ? in al zijn Marjolein Bastin-lieflijkheid. Als je je afvraagt waar bijvoorbeeld Belle & Sebastian en Kings of Convenience de mosterd vandaan hebben gehaald, weet je nu het antwoord. Na diverse comebacks (1980, 1988 en 1999) bestaat Tudor Lodge overigens momenteel uit John Stannard en Lynne Whiteland, en zijn ze vooral actief in Japan -  de muziek van nu is echter een slap aftreksel van toen. Download het debuut via Rapidshare.

peter Zondag 09 Oktober 2005 at 01:11 am | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.