Galbatron

Afgelopen weekend had mijn lokale platenboer een kraampje met cd's buiten staan. Ik kan daar nooit voorbijlopen zonder even door de bakken te neuzen, zeker als er ook nog eens heel groot 'Uitverkoop' boven staat. Ik vind het altijd geinig om voor mij totaal onbekende muziek aan te schaffen en zo ging ik naar huis met (onder andere) de cd 'Robotica' (2000) van Galbatron. Het hoesje zag er wel sciencefiction-achtig uit, de lijst met gebruikte synthesizers indrukwekkend en de muziek bleek naderhand best aardig te zijn.

Over de met een rare Transformer-naam getooide groep kon ik niet zoveel informatie vinden; de website galbatron.com bestond niet meer en klaarblijkelijk is het bij dit ene album gebleven. Gelukkig bood Google uitkomst, want over de bandleden Eppo Schaap en Loek van Kooten was wel het een en ander op te snorren. Schaap blijkt een muziekleraar te zijn in Leusden, hoofdredacteur van het inmiddels overleden tijdschrift Keys & Audio, actief in diverse HCC-groepen en auteur van een aantal boeken over pc's en muziek. De naam Van Kooten is wat gangbaarder, maar hij had in ieder geval keyboardles bij Eppo en schijnt nu als vertaler te werken.

'Robotica' bevat hyperactieve synthesizermuziek, met veel tempowisselingen, en zo af en toe een scheutje techno. Tijdens het tweede nummer hoorde ik mezelf een paar keer 'Game Over' en 'Check Point!' roepen, dus dat geeft wel aan in welke hoek je de muziek moet plaatsen. Ik heb er geen verstand van, maar ik geloof wel dat voornamelijk de presets zijn gebruikt. De cd begint met flink wat vaart (waarbij vooral de vergelijking met Laserdance opduikt), om al snel als een pudding in elkaar te zakken na de zoveelste uitvoering van Bachs Toccata et fuga in D Minor, die niet zou misstaan op een Synthesizer Greatest-album. Later wordt het tempo wat opgevoerd en eindigt 'Robotica' toch best wel aangenaam - als je tenminste niet vies bent van vet aangezette keyboardbombast. Luister naar de openingstracks 'Robotica (The first voyage)' en 'Dix'.

peter Maandag 10 Oktober 2005 at 10:44 pm | | overig

vier reacties

Ja hoor, alweer nog een keer een dode website met oude informatie over Galbatron. Waarom die Galbatron gozer zo ineens werdwenen is is gewoon belachelijk. Ik zou zo $50 uitgeven voor de CD, maar natuurlijk is alle informatie op de internet volledig ongeldig nou. Onvoorstelbaar.

Mike, - 25-07-’06 06:00

Dode website? Ik ben nog springlevend hoor… Dit stukje heb ik een jaar geleden geschreven en de link met de twee tracks is inderdaad overleden. Heb je al geprobeeerd Eppo Schaap te mailen?

Araglin, - 25-07-’06 09:57

Mike weer. Ik heb geen flauw idee of deze website weer zo’n mirror nep website is, of deze nieuwe message nog gelezen word. Kijk even op wikipedia. Het artikel moet even ge-update worden: http://en.wikipedia.org/wiki/Galbatron

galbatron.com is gekaapt tot Maart 2007. Hopenlijk laat die klootzak hem er weer los, zodat galbatron weer hopenlijk weer online kan komen. Kan er niet een andere website gekozen worden.
Heeft de galbatron gozer geen flauw idee hoe goed zijn muziek is? Het is heel ECHT op een heel HOOG niveau. Het zou gewoon belachelijk zijn als we in de toekomst helemaal niks meer van Galbatron horen. Tenminste moeten die 2 CD’s weer beschikbaar komen, en hopenlijk met wat nieuw materiaal.

(ps. sorry voor mijn waardeloos Nederlands, ik ben jaren geleden naar Canada verhuist ;-)

Mike, (E-mail ) - 17-09-’06 06:50

We zijn weer terug :-). Inmiddels drie albums uit en Nimrod als nieuwste track. De cd’s zijn bij cdbaby ook fysiek te bestellen.

Eppo Schaap, (URL) - 12-02-’11 00:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.