Battleship Potemkin

Zo ongemerkt heb ik bijna het complete oeuvre van de Pet Shop Boys in mijn kast staan – ik mis alleen nog Disco 1. Ik ben geen enorme fan, maar heb wel een zwak voor cynische disco-pop van Neil Tennant en Chris Lowe. Een nieuw album is dan ook altijd interessant. 'Battleship Potemkin' is echter geen regulier Pet Shop Boys-album.

Maar om te beginnen eerst een stukje geschiedenis: in 1925 maakte de Russische regisseur en filmtheoreticus Sergei M. Eisenstein de film 'Battleship Potemkin', over de muiterij op het gelijknamige oorlogsschip en de rol die de bemanning speelde in de Russische revolutie van 1905. De film werd door de Westerse autoriteiten in de ban gedaan, en bestempeld als een onvervalst staaltje communistenpropaganda. Pas in 1954 mocht de film zonder problemen vertoond worden. Vorig jaar, dus precies vijftig jaar na het opheffen van de ban, was 'Battleship Potemkin' te zien in het Londense Trafalgar Square, waarbij de Pet Shop Boys samen met het Dresden Symfonieorkest de film van speciaal voor deze voorstelling geschreven muziek voorzagen.

En nu is er dan het album met de score, dat onder de noemer Tennant/Lowe is uitgebracht, als om aan te geven dat fans geen onderkoelde synthpop moeten verwachten. 'Battleship Potemkin' bevat voor het merendeel sfeervolle instrumentale tracks, zo heel af en toe duikt de stem van Neil Tennant op. Het is filmmuziek en tegelijkertijd zo ontzettend Pet Shop Boys – elektronische ritmes, Russische tekstflarden, aanzwellende violen en mannenkoren. Het valt een beetje te vergelijken – en deze vergelijking loopt wat mank, ik weet het – met een mix tussen het Pet Shop Boys-album 'Very' en Klaus Doldingers 'Das Boot'. Het wachten is nu op de dvd, met zowel de film als de soundtrack. Ik heb 'Battleship Potemkin' niet gezien, maar als ik alleen op de muziek af ga, moet het allemaal behoorlijk spannend en meeslepend zijn. Hopelijk doet de tour ook Nederland aan...

peter Woensdag 12 Oktober 2005 at 11:55 pm | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.