Surf

Het is onmogelijk om over surfmuziek te schrijven zonder de naam van Dick Dale te laten vallen. Surfkoning Dick Dale heeft het genre eind jaren vijftig praktisch uitgevonden. Surfmuziek is over het algemeen instrumentaal, met een dominante rol weggelegd voor de leadgitaar, aangevuld met opzwepende drums en baslijntjes die de sensatie van een aanrollende golf en de stortvloed van water moeten weergeven. In 1962 verscheen Dick Dale's eerste single 'Let's go trippin'', dat voor een ware sensatie zorgde. In zijn kielzog doken diverse, voornamelijk Californische, bands op, zoals The Surfaris, The Chantays en The Ventures die met hits als 'Wipe Out', 'Pipeline' en 'Walk/Don't Run' de surfmuziek onder de aandacht van het grote publiek brachten. De televisieserie 'Hawaii 5-0' (met het opzwepende titelnummer) deed daar nog een schepje bovenop.

Surf werd mainstream en ontdekt door onder andere de Beach Boys, Jan & Dean en Ronny & The Daytonas, die goede sier maakten met luchtige liedjes over meisjes in bikini's, een middagje aan het strand en snelle auto's. Met surfmuziek had dit, in mijn ogen, echter weinig te maken. Dick Dale en zijn surfcollega's gingen ondergronds, en vermengden hun sound met de psychedelica van de jaren zestig. In de jaren tachtig en negentig gingen surfbands als The Mermen en Man... or Astroman in de weer met samples uit B-films en invloeden uit de space age-muziek, wat een behoorlijk eigenzinnige sound opleverde. Ook Nederland kent een rijke surftraditie, met als vaandeldragers The Treble Spankers en The Krontjong Devils.

Maar goed, een uitgebreid en compleet stuk over surfmuziek zal ik later wel eens schrijven, nu is het tijd voor muziek: luister naar 'Surfin' Knots, volume 1' (via Rapidshare), met onder andere de Bitch Boys, The Bambi Molesters, Acme Rocket Quartet en de Anacondas. Mocht er nog behoefte zijn aan volume 2 en 3, laat gerust een boodschap achter!

peter Vrijdag 14 Oktober 2005 at 9:49 pm | | overig

drie reacties

Dick Dale is God. Heb em ooit een jaar of wat terug nog eens live mogen aanschouwen. (met dank aan Tarantino, die z’n muziek passend opnieuw onder de aandacht bracht via Pulp Fiction). In tegenstelling tot die andere surf-dude (mijn andere held Brian Wilson, die als een zombie op ‘t podium staat te… aanwezig zijn) is Dick Dale nog zeer vitaal, beheerst hij nog altijd de volledige trukendoos op 6 snaren en is de beste man ook niet te beroerd om na de show nog ff een biertje aan de bar te gaan drinken zodat-ie onderwijl nog ff een handvol handtekeningen en ‘persoonlijke’ plectrums kan uitdelen.

RRRobert, (E-mail ) - 15-10-’05 21:21

een boodschap !

Degtyarev Pekhotny, (URL) - 17-10-’05 00:09

U vraagt, wij draaien! Hier is deel 2, met onder andere Fifty Foot Combo, The Fathoms en Eddie & The Showmen. Een dezer dagen is deel 3 aan de beurt…

h**p://rapidshare.de/files/6374932/Various_-_Surfin_Knots_volume_2.zip.html

Araglin, - 17-10-’05 00:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.