Muzieklogs

Tijd voor eens wat zelfreflectie op Araglin.nl (resulterend in een ietwat warrig stukje). Wat maakt een muzieklog tot een muzieklog? Om te beginnen is een muzieklog natuurlijk een weblog, en dat betekent een regelmatige update-frequentie (de nieuwste entry's bovenaan) en de mogelijkheid om te reageren (hoewel dit geen must is). In het geval van muzieklogs moet het natuurlijk voornamelijk over muziek gaan en vind ik het zelf altijd wel aardig om direct wat luistervoorbeelden te kunnen downloaden.

Volgens mij zijn er vier soorten muzieklogs. Tot de grootste groep behoren de sponslogs, muzieklogs gespecialiseerd in het opsporen van open dirretjes en links naar uploaddiensten als Rapidshare. Onder het motto 'meer is beter' worden zoveel mogelijk links geplaatst, vaak voorzien van wat her en der van internet geplukte informatie (voorbeelden: Open Dir, Best of Both Worlds en Schrikdraad). Verder heb je gespecialiseerde muzieklogs, logs over bijvoorbeeld de jaren tachtig, een specifieke groep of artiest of een bepaald genre. De derde categorie bestaat uit recensielogs (zoals FileUnder en Retecool/luister), waar in rap tempo nieuwe albums worden besproken, hoewel me opvalt dat de nadruk wel erg zwaar ligt op allerlei obscure bandjes. En tot slot zijn er de muzieklogs waar zo'n beetje alles voorbij komt zetten (zoals Stereolog, ondergetekende en het toch wel een beetje elitaire Subjectivisten). Muzieklogs uit categorie 1 en 2 kennen overigens een groot verloop.

Regelmatig speur ik het web af op zoek naar interessante (Nederlandstalige) muzieklogs, maar de laatste tijd blijf ik een beetje steken. Dus: welk log moet ik echt eens bezoeken?

peter Maandag 17 Oktober 2005 at 11:32 pm | | overig

zeven reacties

De vraag der vragen…
Ik ben benieuwd.

arnel @ Best of Both Worlds, (E-mail ) (URL) - 18-10-’05 15:28

probeer deze eens: http://www.ochblog.com/ is wel leuk…

peter van noort, - 18-10-’05 20:34

of deze (engels) http://regnyouth.blogspot.com/ staat erg veel….

peter van noort, - 18-10-’05 20:39

Hee, Araglin, even Off Topic: heb je m’n mailtje terug nog ontvangen in zake 12”/80’s?? Ik hoor graag van je kerel! ;-)

Baby Grandpa zelf, (E-mail ) (URL) - 18-10-’05 23:00

Obscure bandjes. Man! We bespreken tegenwoordig zelfs Sugababes :-) Luister ligt overigens al weer tijden op zijn ehmmm reet. Maar het is toch juist leuk om niet alleen maar hapklare Febo-happen voorgeschoteld te krijgen?

Storm, (E-mail ) (URL) - 19-10-’05 12:55

Jawel, jawel, dat weet ik ook wel. Maar feit is dat jullie nadrukkelijk roeren in de alternatieve muziekhoek – en daar is niets mis mee. Om mijn lezers scherp te houden, neem ik af en toe bijvoorbeeld een Dennie Christian mee ;-)

Araglin, - 19-10-’05 19:51

Ik ben blij dat Dennie Christian mijn adres nog niet gevonden heeft. Maar goed als hij zijn nieuwste plaat opstuurt wil ik er best mijn mening over geven hoor :-)

Storm, (E-mail ) (URL) - 21-10-’05 12:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.