Depeche Mode

'Playing the Angel' heeft tijd nodig. Ik heb de nieuwe Depeche Mode nu een aantal keer beluisterd en heb niet de indruk dat ik de cd al volledig heb doorgrond. Dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om alvast een stukje te tikken. Voorgangers 'Ultra' (1997) en 'Exciter' (2001) vond ik best aardig, en 'Playing the Angel' combineert in feite het beste van Depeche Mode in één album: de knarsende industrial-sound van hun latere werk en de melancholieke synthpop waar de groep furore mee maakte. Zo heeft eerste single 'Precious' wel wat weg van 'Enjoy the Silence' en lijkt het (anti-religieuze) 'John the Revelator' muzikaal gezien veel op 'Pleasure, little Helper' (te vinden op 'Music for the Masses' uit 1987) - het is echter flauw om Depeche Mode voortdurend met hun eigen verleden achterna te lopen.

Dave Cahan is gelukkig weer helemaal opgeknapt en Martin Gore schudt de ene na andere intrigerende track uit zijn mouw (hoewel hij af en toe een beetje raar en geknepen zingt, zoals in 'Macro' - alsof men tegen hem heeft gezegd: joh, probeer eens iets anders!). Uptempo nummers (onder meer 'Precious' en 'Lilian') worden afgewisseld met dromerige nummers (albumafsluiter 'The Darkest Star' is een goed voorbeeld), waarbij het experiment niet wordt geschuwd. 'Playing the Angel' is een goed, maar ongrijpbaar album. Nog een keertje opzetten dus, en daarna nog een keer.... Op de Nederlandse fansite kun je de clip van 'Precious' bekijken en van alle Depeche Mode-singles een minuut beluisteren. (Hee, psstt.. cd'tje branden?)

peter Woensdag 19 Oktober 2005 at 10:56 pm | | review

Eén reactie

dit is dus volgens mij echt wel een van de betere cd’s van depeche mode. Bijna net zo sterk als Violator…
Hij ligt lekker in het gehoor en zal nog vaak in mijn spelertje te vinden zijn.

peter van noort, - 20-10-’05 00:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.