Goblin

De naam van de Italiaanse symfonische rockformatie Goblin is onlosmakelijk verbonden met die van horrorregisseur Dario Argento, Goblin werd in 1972 opgericht door Claudio Simonetti. De groep ging aanvankelijk door het leven als Oliver en maakte progressieve rock à la Emerson, Lake and Palmer. Na een aantal optredens in Engeland (onder andere als voorprogramma van Thin Lizzy), keerde de formatie in 1974 terug naar Italië, veranderde hun naam in Cherry Five en sloot zich in de studio op om een nieuw album op te nemen.

Cultregisseur Dario Argento legde tegelijkertijd de laatste hand aan zijn film 'Deep Red', en had slaande ruzie gekregen met componist Giogio Gaslini. Producer Carlo Bixio bracht Argento toen in contact met Simonetti. De regisseur was enthousiast en vroeg de inmiddels tot Goblin omgedoopte groep om de nummers van Gaslini opnieuw in te spelen en aan te vullen met enkele nieuwe tracks. De soundtrack was redelijk succesvol. De grote doorbraak kwam met de vernieuwende muziek voor Argento's 'Susperia' uit 1977, waarop claustrofobische geluidseffecten en elektronische ritmes werden gekoppeld aan progressieve rock en jazz-invloeden. De instrumentale lp was een doorslaand succes (nu ja, in bepaalde kringen dan) en vormde het startsein voor een groot aantal soundtracks voor (voornamelijk) B-films uit het horrorgenre ('Tenebre, buio omega', 'Demons', 'Phenomena' om er enkele te noemen). Begin jaren tachtig viel de groep uiteen, en ging Simonetti verder met de groep Daemonia. Tegenwoordig maakt hij nog steeds filmmuziek voor Argento.

De 'Suspiria'-soundtrack heeft de tand des tijds redelijk doorstaan; de keyboards komen nu wat gedateerd over, maar de creepy en vervreemdende sfeer staat nog steeds als een huis - vooral het titelnummer had zo in 'The Exorcist' gekund. Op de officiële Goblin-site kun je een tiental mp3's downloaden (en wat midi-files en een videolclip). De 'Superia'-soundtrack vind je hier: deel 1 en deel 2.

peter Zaterdag 22 Oktober 2005 at 12:37 pm | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.