David & Steve Gordon

Druk druk druk - je kent het wel. Tijd dus voor een ontspannen muziekje. En dan bedoel ik ook écht rustgevend. Geen duistere drones of dreigend voortrollende soundscapes: ik was toe aan een relaxte audio-massage. En welk album is daar nu beter geschikt voor dan 'Garden Of Serenity' (1992) van de broers David en Steve Gordon? Op dit album staan twee nummers van elk een half uur, waarin niets anders te horen is dan het kwetteren van vogels, het klateren van een beekje, wat gefluit in de verte en mistige synthesizeraccenten - je hebt nauwelijks in de gaten dat je een cd'tje op hebt staan. Ik ken eerlijk gezegd weinig mensen die tot rust komen van new age, maar gelukkig werkt het voor mij wel.

De Gordon-broers maken het soort muziek dat je in elke willekeurige reform-winkel als muzikaal behang voorbij hoort komen, met dit verschil: zij waren de eersten. In 1983 brachten David en Steve op hun eigen Sequoia Label hun debuutalbum 'Misty Forest Morning' uit, waarop natuurgeluiden werden gecombineerd met uiterst rustgevende piano- en synthesizerklanken. Het album was een succes, en de daaropvolgende 22 jaar perfectioneerden de broers hun sound, met als hoogtepunt het bovengenoemde 'Garden of Serenity', dat de boeken ingaat als het meest populaire en best verkochte muziek/natuur-album ooit.

In 2002 richtten David en Steve het Sequoia Groove-sublabel op, en timmerden ze aan de weg met de succesvolle Buddha Lounge- en Caf? De Luna-verzamelaars. Hun sound mag dan wel talloze keren geïmiteerd zijn (zo moeilijk is dit nu ook weer niet), er gaat niets boven 'da real thing'. Luister naar '1st Movement - Secret Fountain', het eerste nummer van 'Garden of Serenity'. Mensen met een zwakke blaas raad ik aan om eerst even naar de wc te gaan - ik moest in ieder geval geval behoorlijk plassen van al die bosbeekjes. Mocht er behoefte zijn aan de tweede track, laat gerust een comment achter.

peter Donderdag 27 Oktober 2005 at 12:13 am | | overig

Eén reactie

Dat zal ik zeker doen. Nu ik zelf gestopt ben met zoeken voor mijn site, vind ik het toch nog fijn om weblogs/linkdumps te bezoeken die ik vroeger ook veel bezocht maar dan voor mijn site. Dus ga zo door, je hebt een goede site. (Al ga ik meer voor de downloads)
Groetjes Daan

Daan, (E-mail ) (URL) - 27-10-’05 16:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.