Filmtip

Vrijdagavond 28 oktober rond de klok van middernacht op Nederland 3: 24 Hour Party People van regisseur Michael Winterbottom, een aardige film annex documentaire over de opkomst en ondergang van Factory Records (het label van illustere namen als Joy Division, New Order en de Happy Mondays) en de legendarische club Hacienda, opgericht aan de vooravond van de rave- en acidcultuur door Factory-grondvester Tony Wilson. In korte tijd groeide de club uit tot het episch centrum van muzikaal Manchester. Begin jaren negentig ging zowel de club als het label failliet aan drugs, geweld en financieel wanbeheer.

Vooral het eerste half uur, waarin de korte, maar uiterst invloedrijke carri?re van Joy Division wordt belicht, is uitermate intrigerend; de scènes rond de dood van Ian Curtis zijn aangrijpend. Leuk zijn de talloze muziekfragmenten en de vele cameo's van onder andere Happy Mondays-zanger Shaun Ryder. De soundtrack van '24 Hour Party People' is overigens briljant, met tracks van onder andere Joy Division, Happy Mondays, A Guy Called Gerard, Marshall Jefferson, Sex Pistols en New Order.

Mocht je hier niets aan vinden, bekijk dan een clip van een rappende en dansende Master Yoda. Edit: alsof de duvel er mee speelt: vanavond wordt in Roermond een Joy Division tribute-avond georganiseerd, met optredens van Crystyal Entity, Erato en Syphonaptera. Hier de flyer.

peter Vrijdag 28 Oktober 2005 at 5:30 pm | | film

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.