Halloween

Nou, het mag van mij wel vaker Halloween zijn! Ik heb me het afgelopen weekend kostelijk vermaakt met de horrorfilms op Veronica (met onder andere The Exorcist I en II en The Frighteners) en de reportage over exorcisme op SBS.

Halloween is het Angelsaksische restant van het Katholieke Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november. Deze dag werd in 998 door de Abdij van Cluny in Frankrijk ingesteld. De Katholieke kerk haalde zijn inspiratie weer bij de oude Kelten, die jaarlijks op 31 oktober het einde van het jaar ('Samhain') vierden. Men geloofde dat op deze avond de grens tussen de 'gewone' wereld en de wereld der geesten vervaagde, en de doden voor de laatste keer hun familie bezochten. Tegelijkertijd zagen allerlei kwade geesten hun kans schoon om af te dalen. Om de boze geesten te verdrijven, trok men afschrikwekkende kleren aan en maakte een hoop lawaai.

De naam 'Halloween' is afgeleid van All Hallow's evening, wat de vooravond was van een Ierse heiligenfeestdag; Ieren gingen van deur tot deur en vroegen om voedsel voor een feestmaal ? hoe meer je gaf, hoe voorspoediger het nieuwe jaar zou uitpakken. De Ierse en Schotse immigranten brachten in de negentiende eeuw hun tradities naar Amerika, waar de verscheidene feestdagen gecombineerd en gemixt werden. Het Amerikaanse Halloween is dus een vreemd allegaartje van folklore en verzonnen gebruiken.

In ieder geval: download, om deze dag wat extra luister bij te zetten, de speciale Halloween-lp 'Sounds to make you shiver' (uit de jaren zeventig). Om de hoes te citeren: ''Listen in terror to Count Dracula! Scream along with victim! Go mad in the haunted house! Hear Frankenstein break loose! Horrific sounds for Halloween fun!?'' Wees gerust: de geluidseffecten zijn van een dergelijk amateuristisch niveau dat het erg grappig wordt.

peter Maandag 31 Oktober 2005 at 12:29 am | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.