Rammstein

Amper een jaar na 'Reise, Reise' komt Rammstein alweer op de proppen met een nieuw album. 'Rosenrot' is een logisch vervolg, en dat is niet geheel verwonderlijk want de helft van nummers lag nog op de plank (overgebleven van de 'Reise, Reise'-opnamen). Wat opvalt is de grote variatie; de Rammsteiniaanse muren van gitaargeweld zijn (gelukkig!) gebleven, maar daarnaast is er ook ruimte voor bijvoorbeeld een ballad ('Stirb nicht vor mir / Don't Die Before I Do', een opvallend duet met Texas-zangeres Sharleen Spiteri) en kitscherige Mexicaanse klanken ('Te Quiero Puta!').

Zanger Till Lindemann heeft zich uitgeleefd in de songteksten, die als vanouds de nodige schimmige onderwerpen aansnijden: latente homoseksualiteit in 'Mann gegen Mann' (waarin Lindemann ondersteund door een mannenkoor op een gegeven moment als een bezetene 'Schwulle!' begint te roepen), aanzetten tot zelfmoord ('Spring'), een meisje dat zichzelf 'per ongeluk' in brand steekt (geïnspireerd door een kort verhaal van Heinrich Hoffman, zie hier voor de tekst) en onvoorwaardelijke liefde ('Rosenrot', naar het gedicht 'Heidenroslein' van Goethe, hier het origineel).

Dit klinkt allemaal vrij dramatisch, maar de humor, woordgrappen en absurditeit druipen er vanaf - wie de groep nu nog beschuldigt van Nazi-sympathieën snapt er simpelweg niets van. 'Reise, Reise' was goed, en 'Rosenrot' is zelfs nog beter. Op de officiële Rammstein-site kun je zes nummers van het nieuwe album beluisteren (selecteer de Rosenrot-player). De clips zijn jammer genoeg nog niet online te vinden.

peter Maandag 31 Oktober 2005 at 11:16 pm | | review

vier reacties

Mooi verwoord hoe jij Rosenrot ervaart. Ben het met je eens, vooral de humor en woordspelingen maken Rammstein zo gaaf! Prima site overigens, mijn complimeneten!

Gerard van Merwijk, (E-mail ) (URL) - 06-01-’06 06:47

Spring gaat niet over een meisje dat aanword gezet tot moord maar over een man die op een brug gaat staan voor een beter uitzicht. Mensen denken dan dat hij zelfmoord gaat plegen en roepen Spring

Rick, (E-mail ) - 31-01-’06 19:25

Als je goed leest, zie je dat dat er ook niet staat; ik schrijf dat Spring gaat over aanzetten tot zelfmoord. Het meisje dat zichzelf in de brand steekt komt voor in een ander nummer (even vergeten welke). Je haalt deze twee zinnen door elkaar. Geeft niets!

Araglin, - 31-01-’06 19:43

Deze site zijn vaak clips van rammstein te vinden http://www.hdpvidz.com..

Echter samenstelling van content veranderd. Clips komen en gaan dus. momenteel, staat rosenrot bij hun op de site.

Jan, (E-mail ) - 09-03-’06 13:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.