Patrick Cowley

De carrière van Patrick Cowley was kort, hevig en invloedrijk. Hij was zijn tijd ver vooruit en niet voor niets beschouwen onder andere de Pet Shop Boys en New Order hem als een van hun grootste inspiratiebronnen.

Cowley vormde het scharnierpunt tussen disco en house, en experimenteerde eind jaren zeventig al volop met synthesizers en vette beats. Waar bijvoorbeeld Giorgio Moroder een beetje bleef hangen in belegen disco-sferen, timmerde Cowley aan de weg met een voor die tijd unieke sound. Zo was hij verantwoordelijk voor de Sylvester-hits 'You Make Me Feel (Mighty Real)', 'Do You Wanna Funk', 'Dance (Disco Heat)' en 'Can't Stop Dancing', die ook nu nog steeds moeiteloos de voetjes van de vloer krijgen.

In 1981 richtte hij samen met Marty Blecman het label Megatone Records op. Zijn eerste single 'Menegry' was direct een succes (en niet alleen in de homo-scene in San Francisco). Een jaar later zag zijn eerste solo-album 'Megatron Man' het licht, waarop Cowley eigenhandig het disco-idioom naar een hoger plan probeerde te tillen - en daar nog in lijkt te slagen ook. Het titelnummer is een briljant, embryonaal house-nummer, met roffelende drumbreaks en aanstekelijke synthesizerlijntjes en in 'If You Feel It' zijn zelfs al heuse acid-sporen te horen (let op de break op 4:12!).

Niet alles is echter even goed; ongeveer tweederde van het album bestaat uit vrij standaard disco, compleet met zwoele zangeressen en nietszeggende refreintjes. De ijzersterke grotendeels instrumentale tracks maken echter alles goed en klinken nog net zo knisperig als 24 jaar geleden.

In 1982 rondde Cowley 'Mind Warp' af, zijn tweede en laatste solo-album. Op 12 november 1982 overleed hij aan aids, op slechts 32-jarige leeftijd. Luister naar lekker lange versies van 'Megatron Man', 'Menergy' en 'If You Feel It' - goed voor bijna een half uur muziek.

peter Vrijdag 25 November 2005 at 12:24 am | | flashback

acht reacties

“Mind warp” staat hier in de platenkast. Staat het weergaloze “Tech-no-logical world” op. Die moet je zeker nog even checken. Das een behoorlijke underground disco classic.

Kratarknathrak, - 25-11-’05 19:27

Vraag; bestaat er in NL een fanclub van Pat?
Ik ben al reeds in het bezit van een aantal singles, PL’s en CD’s van Pat.

ricardo patrese, (E-mail ) - 07-07-’06 00:41

Volgens mij heb ik een redelijk complete verzameling op vinyl en CD van Patrick.
Menergy, Megatron Man, Mind Warp, een hele reeks 12 inches, verzamelaar, DE remix van Donna Summer’s I Feel Love!
Deze man is veeeeel te vroeg overleden!

Gr,
Rob

Rob, (E-mail ) - 11-05-’07 21:12

moet je de megamix van Ben Liebrand is horen uit 1985.
Zelf heb ik 40 lp en en aantal cd van Patrick Cowley.
Hij heeft onder het label van megatone veel muziek op lp gezet.

Evert, (E-mail ) - 21-01-’08 23:52

velen zien iemand als jean-michel Jarre als grondlegger van synth-music tot volwaardige stroming binnen de (pop)muziek. Ze gaan hier voorbij aan de grootsheid van Patrick Cowley; Zoals hij semi“valse” klanken tot een herkenbaar,eigen, geluid kon smeden, en er een dansbaar geheel van wist te maken (o.a. Tech-no-logical world) getuigd van klasse,muzikaliteit en vooruitziende blik.
Zag kortgeleden (nov.2008)een modeshow op FashionTV waar de dames en heren modellen over de catwalk liepen op de muziek van Cowley; toen,nu ?n in de toekomst vooruitstrevend, een groter compliment kun je niet krijgen volgens mij!!!

walter, (URL) - 24-12-’08 00:02

by the way; “going home” is misschien wel het beste voorbeeld van een dansbaar smeden van “valse“klanken…

walter, (URL) - 24-12-’08 00:04

Een Tribute voor Patrick Cowley waar hij vandaag 59 zal zijn geworden!
http://www.deejaypeeplay.com/megatronman..

Astrid , - 18-10-’09 19:18

Pionier zijn tijd verrrr voorruit.

Ik heb echt alles van deze man erfenis uit mijn vorige beroep .

Levenslange bewonderaar

Rene , - 07-01-’11 17:29
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.