Audioscrobbler

Het idee achter Audioscrobbler is briljant in zijn eenvoud. Audioscrobbler is een plugin voor je mediaspeler en houdt bij welke muziek je draait. Aan de hand van deze gegevens maakt Audioscrobbler een 'muziekprofiel' aan, en kun je precies zien welke tracks van welke artiesten het meest uit de speakers schallen. Aardig is dat je je profiel kunt vergelijken met anderen, en zo gemakkelijk nieuwe muziek op het spoor komt. Ik ben dol op zinloze lijstjes, en de oplettende lezer zal vast wel gezien hebben dat mijn muzikale profiel open en bloot op straat ligt (zie de rechterkolom), hoewel ik wel regelmatig mijn stats leeggooi en met een schone lei begin. Audioscrobbler is geheel gratis en werkt met vrijwel alle mediaspelers. En nee, dit is geen advertentie - ik vind het gewoon een geinig progje.

Audioscrobbler werkt uiterst eenvoudig; je downloadt een plugin voor je speler (AmiScrobbler, J. River Media Center, QCD, SlimScrobbler, Winamp, Windows Media Player 9, XMMS/Beep Media Player, Foobar2000, of iTunes voor Mac/Windows) en geeft een gebruikersnaam en wachtwoord op. De plugin houdt vanaf dat moment bij welke tracks je draait.

Na verloop van tijd heeft Audioscrobbler een lijst samengesteld van de tracks en artiesten die het vaakst zijn te vinden in je speler. Het leuke is dat je muziekprofielen van andere Audioscrobbler-gebruikers kunt inzien; zo kom je er snel achter wie nog meer muziek van een bepaalde artiest luistert, of wat je vrienden draaien.

Verder analyseert Audioscrobbler je muzikale voorkeuren en komt het na verloop van tijd met een aantal muzikale suggesties op de proppen. En als je nieuwsgierig bent naar mensen die ook wel eens naar Einherjer, Sopor Aeternus of andere lichtelijk obscure groepen luisteren, een simpele muisklik is voldoende om daarachter te komen. En wie geilt op staatjes, cijfers en ander statistisch materiaal moet eens rondneuzen onder Development / Statistics, waar allerlei feitjes en grafieken zijn te vinden.

Audioscrobbler biedt je daarnaast de mogelijkheid om lid te worden van een 'groep', bijvoorbeeld de groep met Radiohead-fans, Marilyn Manson-haters of Audioscrobbler-gebruikers die uit Nederland komen. Je kunt natuurlijk ook zelf een groep aanmaken. Aardig is Last.fm, een internetradiostation waarmee je alleen di? muziek uit uw speakers laat schallen die je graag wilt horen. Je stelt namelijk zelf de playlist samen of maakt gebruik van je muziekprofiel, waarna Audioscrobbler op zoek gaat naar geschikte muziek. Audioscrobbler werkt overigens alleen als de id3-tags correct zijn ingevuld; zijn de tags leeg, dan wordt de track niet meegenomen in de statistieken.

De dienst is geheel gratis, en Audioscrobbler belooft dat je persoonlijke gegevens niet worden doorgespeeld aan derden. Rechts bovenin zijn weliswaar enkele advertenties van online muziekwinkels te vinden (min of meer gebaseerd op je muziekprofiel), maar een kniesoor die daarop let. Handig is dat het overzicht van recente gedraaide tracks beschikbaar is als RSS-feed. Nu is Audioscrobbler.com niet altijd even stabiel, zodat de feed niet altijd beschikbaar is. Kortom: allemaal de Audioscrobbler-plugin downloaden en lid worden van de groep Araglin!

peter Maandag 25 Oktober 2004 at 10:58 pm | | lijstjes

drie reacties

jammer dat er nog geen versie is voor mediaplayer 10 (die ik overigens van harte kan aanbevelen!). klinkt wel geinig allemaal.

jan, (URL) - 27-10-’04 10:34

Nou En voelt zich gevleid door de notering in jouw Top 15!

Nou En, (E-mail ) (URL) - 28-10-’04 15:58

;-) Gothic Meisje is dan ook een erg leuk liedje!

Araglin, - 28-10-’04 16:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.