Mozarts Requiem

In de film 'Amadeus' worden de geruchten over de totstandkoming van Mozarts (1756-1791) laatste grote werk 'Requiem' behoorlijk dik aangezet: Mozart zou door zijn jaloerse collega Antonio Salieri vergiftigd zijn. Salieri deed zich volgens regisseur Milos Forman bovendien voor als een mysterieuze vreemdeling om Mozart eens flink de stuipen op het lijf te jagen. Dit lukte wonderwel: Mozart wordt compleet waanzinnig en overlijdt korte tijd later. Hoewel dit een mooi verhaal is, is er weinig van waar. De opdrachtgever was eigenlijk de rijke amateur-musicus graaf Franz von Walsegg-Stuppach, die vaak anoniem stukken liet bestellen, om deze vervolgens over te schrijven en er zijn eigen naam boven te zetten.

Hoe het ook zij, tijdens het componeren van 'Requiem' (in het najaar van 1791) raakte Mozart ervan overtuigd dat hij de mis schreef voor zijn eigen begrafenis ? de componist was toen al ernstig ziek en van mening dat de mysterieuze boodschapper door de Dood zelf gezonden was... In koortsachtig tempo probeerde Mozart het stuk te voltooien, waardoor zijn toestand alleen maar verslechterde. Toen Mozart stierf op 5 december, was de mis slechts half afgerond. Op aandringen van Mozarts vrouw Constance (die wel wat geld kon gebruiken) rondde zijn leerling Franz Xaver Süßmayr het werk af - en dit is de versie die tegenwoordig meestal wordt uitgevoerd. Kenners laten zich meestal schamper uit over het werk van Süßmayr. Zo schreef Brahms dat ''diese Reliquie veruntsiert ist durch sehr swache und linkische, von Einem oder Zweiem ausgefuhrte versuchen, die Partitur auszufullen.''

Ik hoor niet zo heel veel verschil, maar ik ben dan ook geen kenner. Luister naar de eerste vijf delen (Introitus Requiem, Kyrie, Dies Irae, Tuba Mirum en Rex tremendae) van deze grootse en meeslepende mis. Wie meer wil, raad ik aan om een platenzaak binnen te stappen (onder meer in de winkels van Van Leest vind je een prima geprijsde klassieke afdeling) - kom je daar ook nog eens.

peter Woensdag 28 December 2005 at 1:15 pm | | klassiek

twee reacties

Bedankt. Mozarts Requiem was mijn eerste serieuze kennismaking met klassieke muziek. Daar heb ik enorm van genoten en ik bedacht me laatst ik moet daar eens wat mp3s van opzoeken (mijn CD verzameling is een afschuwelijke mess).

Degtyarev , (URL) - 28-12-’05 23:54

Graag gedaan! Als je mijn log een beetje doorspit, kom je wat meer klassieke mp3’s op het spoor – als de links nog werken tenminste…

Araglin, - 29-12-’05 00:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.