Yoga met Popol Vuh

Het zal je maar gebeuren. Ben je als Popol Vuh-frontman (elders op mijn log meer info over Popol Vuh) op een zondagmiddag in 1976 lekker in je studio aan het fr?belen, gaat opeens de deurbel. Je staat zuchtend op, drukt nog even snel je joint uit en loopt naar de voordeur. Je verbazing is groot als blijkt dat er een grote groep Indiërs op de stoep staan, compleet met muziekinstrumenten.

Enthousiast en met een stralende glimlach schudden ze je hand, en vertellen je in gebroken Engels groot fan te zijn van Popol Vuh. Je nodigt ze uit om binnen te komen, schenkt wat biertjes in en als vanzelf belandt het hele gezelschap in de studio. De instrumenten komen tevoorschijn en er ontspint zich een jamsessie die voortduurt tot in diep in de nacht...

Mijn fantasie gaat wellicht met me op de loop, maar het zou best wel eens zo gebeurd kunnen zijn. Dat het resultaat van deze sessie eind 1976 onder de noemer Popol Vuh op de lp 'Yoga' verscheen was niet de bedoeling. "Yoga is an unauthorized release. Some Indian musicians visited me in my studio, and somebody else took the tapes and sold them under the name of Popol Vuh, but it had nothing to do with Popol Vuh, really. I'm playing harmonium, and organ" schreef Fricke jaren later bij de cd-release van het album.

En inderdaad met Popol Vuh zoals je die gewend bent, heeft 'Yoga' weinig te maken. Het album bestaat uit traditionele Indiase klanken (en dat betekent een hoop sitars, tablas en tamburas), opgedeeld in twee lange tracks. Zo af en toe duikt er een orgeltje op, maar het geheel klinkt behoorlijk authentiek en heeft weinig te maken met krautrock. Hoewel 'Yoga' niet de volle veertig minuten weet te boeien (de ellenlange trommelsolo's zijn bijvoorbeeld niet aan mij besteed), slaagt het album erin (vooral tijdens de eerste zeven minuten) om je eens helemaal uit de dagelijkse sleur te halen. Download 'Yoga' via Rapidshare.

peter Donderdag 29 December 2005 at 12:35 am | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.