Dmitri Sjostakovitsj

De carrière van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) ging veelbelovend van start. Al op jonge leeftijd gaf hij blijk van uitzonderlijke muzikale talenten; zijn eerste symfonie schreef Sjostakovitsj op 18-jarige leeftijd (toepasselijk 'Eerste Symfonie' getiteld). Het was een bijzonder stuk: uitdagend, onstuimig en bij vlagen dissonant. De Russische machthebbers waren er dol op en zagen in het werk van de jonge componist de belichaming van het vuur van de Russische revolutie. En toen ook zijn opera 'Een lady Macbeth uit het district Mtensk' zowel in binnen- als buitenland hoge ogen scoorde, leek Sjostakovitsj uit te groeien tot een Russische superster.

In 1936 verscheen echter een vernietigend stuk in het officiële partijblad Pravda, waarin zijn muziek werd omschreven als 'gevaarlijke muziek' en de componist zelf als 'vijand van het volk'. Sjostakovitsj raakte in een depressie en werd door de Russische machthebbers beschouwd als een 'persona non grata'. Een jaar later wist hij zich te rehabiliteren met zijn 'Vijfde Symfonie'. De critici waren vol lof; dit was precies de muziek die ze wilden horen. Sjostakovitsj was ook niet gek natuurlijk: wie goed luisterde, hoorde in de Vijfde Symfonie zijn vernietigende kritiek op het totalitaire stalinistische regime; hoe het optimisme van een volk wordt vermorzeld door een dictatuur.

Jaren later vertelde Sjostakovitsj: ''Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is wat er in de Vijfde Symfonie gebeurt. De vreugde klinkt geforceerd, gedwongen. Alsof iemand je met een stok slaat en zegt: ''Je moet blij zijn, je moet blij zijn.'' Je staat verdoofd op en zegt: Ik moet blij zijn, ik moet blij zijn...'' De rest van zijn leven moest Sjostakovitsj behoorlijk op zijn tellen passen, en schreef hij voornamelijk wat 'men' van hem wilde horen, waarbij hij subtiel zijn eigen visie in zijn muziek verwerkte. Zie voor meer informatie deze uitgebreide Wikipedia-pagina.

Download, om eens kennis te maken, Sjostakovitsjs 'Vijfde Symfonie', uitgevoerd door het WDR Sinfonieorchester onder leiding van Rudolf Barshai.

peter Dinsdag 03 Januari 2006 at 01:04 am | | klassiek

Eén reactie

Wederom bedankt. Ik had het laatst bij ons over Prokofiev en iemand zei ik vind Sjostakovitsj beter en toen heb ik me voorgenomen om hem te gaan checken want ik kende hem nog niet en nu zie ik dit en wordt ik er alsnog aan herinnerd. De 62MBtjes druppelen al weer vrolijk binnen. Ben benieuwd.

Degtyarev, (URL) - 05-01-’06 23:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.