Andreas Vollenweider

Eerder deze avond bezochten vriendin Eva en ondergetekende het Utrechtse Theater Kikker, maar eerst gingen we wat eten bij Brasserie Domplein (goed en goedkoop). Tijdens het keuvelen over modern heidendom en het uitwisselen van de laatste roddels uit showbusinessland, luisterde ik met een scheef oor naar de muziek: niets-aan-de-hand voortkabbelende lounge. Na ongeveer een kwartiertje kwamen tot mijn verrassing opeens twee nummers van de Zwitserse harpist Andreas Vollenweider voorbij zetten. Hoewel Vollenweider inderdaad muziek maakt die bijzonder geschikt is om te draaien in een restaurant, was dit voor het eerst dat dit ook daadwerkelijk gebeurde, althans, waar ik bij was dan.

De inmiddels 51-jarige Andreas Vollenweider mag zich gerust een van de eerste new age-supersterren noemen. Op zijn eerste albums ('Behind the Gardens - Behind the Wall - Under the Tree' uit 1982 en het prachtige 'Caverna magica' uit 1983) laveert Vollenweider tussen sfeervolle en rimische new age en lichtvoetige jazz, met een hoofdrol voor de elektrische harp. Vanaf 'White Winds' (zijn Grammy winnende album uit 1987) begon hij wat meer wereldmuziek-elementen in zijn muziek te integreren en enthousiast te stoeien met diverse genres. Zo'n beetje met 'Book of Roses' (1992) begon mijn aandacht wat te verflauwen; niet omdat het een slecht album was, maar omdat de herkenbare Vollenweider-sound moest wijken voor het experiment. Via zijn website kwam ik erachter dat de Zwitser in oktober zijn nieuwe album 'Vox' heeft uitgebracht, waarop hij voor het eerst zingend is te horen. De audiofragmenten klinken best aardig, dus binnenkort ga ik maar eens op zoek naar dit album.

Als je overigens halverwege dit stukje bent blijven steken bij ' elektrische harp' en je je afvraagt hoe dat klinkt, luister naar het titelnummer en 'Pyramid - In the Wood - In the Bright Light' (21 MB, via Rapidshare of Yousendit), van zijn debuut uit 1982. Aanrader is overigens 'The Essential', onder meer te bestellen via Bol.com.

peter Donderdag 05 Januari 2006 at 12:51 am | | overig

drie reacties

Hallo Araglin,

Heb je m’n pakketje ontvangen? Check ook even je mailbox!

Groeten van Baby Grandpa ;-)

Baby Grandpa zelf, (E-mail ) (URL) - 05-01-’06 15:00

Naar aanleiding van je artikeltje over dutten in de trein, kan ik je vertellen dat ik in slaap viel bij laatste album van Andreas “Midnight Clear” genaamd.
Heerlijke muziek om bij weg te dromen. Ook Carly Simon laat van zich horen op dit album.
Een aanrader, ondanks dat het een kerstalbum is.

Peter Dekker, (E-mail ) - 15-08-’07 21:27

Briljante muziek.. heb al z’n cd’s op mp3, een aantal echt en nu ook de vorig jaar uitgekomen dvd. Bijzondere man ook..

Jasper, - 05-12-’07 21:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.