Gino Soccio

De laatste stuiptrekkingen van de disco-rage golfden eind jaren zeventig door de hitlijsten. Het zou nog even duren voordat de naweeën van de punk zouden zijn weggeëbd en de contouren van de new wave/romantic zichtbaar werden, om nog maar te zwijgen van italo en house. Toch sleutelden juist in deze periode (eind jaren zeventig dus) producers en muzikanten als Giorgio Moroder en Patrick Cowley aan de disco-sound en werden de grondslagen gelegd van wat nu onder de noemer 'dance' wordt gerangschikt. Een van de mindere goden uit die tijd was de Canadees Gino Soccio, die zo rond 1975 aan de weg timmerde als producer (onder het pseudoniem Kebekelektrik, spreek uit: Quebec Electric) en in 1979 zijn eerste solo-album 'Outline' uitbracht. Met van het van dit album afkomstige 'Dancer', een swingende en zwaar door Moroder geïnspireerde discokraker, scoorde Soccio een grote Europese clubhit.

Het merendeel van 'Outline' is niet bijster bijzonder; standaard euro-disco met nietszeggende teksten. Drie tracks ('Dancer', 'Visitors' en in iets mindere mate 'There's a Woman') waren hun tijd ver vooruit en boden een glimp van de toekomst die zou volgen. Zijn latere albums, 'S-Beat' (1980), 'Closer' (1981), 'Face to Face' (1982) en 'Remember' (1984), waren wat minder succesvol, vooral ook omdat de new wave-stroming zich nadrukkelijk begon te roeren en Soccio wel erg nadrukkelijk leentjebuur speelde bij onder andere Patrick Cowley en andere high enery-helden. Eind jaren tachtig besloot de Canadees het wat rustiger aan te doen en zich voornamelijk achter de schermen op te houden.

Tijd voor een discoflashback! Luister naar 'Dancer', 'Visitors' en 'There's a Woman' (30 MB) - eens kijken of Soccio na 27 jaar nog steeds de voetjes van de vloer krijgt...

peter Donderdag 12 Januari 2006 at 11:51 pm | | flashback

Eén reactie

Je weet ze wel uit te kiezen, h?? Tenenkrommend, en (misschien net daarom) ontzettend leuk.

arnel , (E-mail ) (URL) - 13-01-’06 13:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.