Jacob van Eyck

Wie op een mooie zomerdag in 1625 een bezoek bracht aan Utrecht, werd (als hij geluk had) verwelkomd door het carillongelui van de blinde beiaardier jonkheer van Jacob van Eyck (1590-1657). Op verzoek van het stadsbestuur bespeelde hij de beiaard in zowel de Domkerk als de Janskerk en was hij vanwege zijn scherpe gehoor aangesteld als 'Directeur van de Klokwerken', en verantwoordelijk voor alle speel- en luidklokken van Utrecht. Van Eyck stond bekend als dé klokkendeskundige bij uitstek, en ontdekte onder meer hoe de klank van een klok beïnvloed kon worden door zijn vorm te veranderen.

De jonker was daarnaast een begenadigd fluitist, en zijn variaties op toen bekende melodieën (waaronder 'Doen Daphne', 'Amarilli mia bella', en psalmen als 'Onse Vader in Hemelryck' en 'Lof-zangh Marie') bundelde hij in 1646 in het boekje 'Der Fluyten Lust-hof', dat bijna honderdvijftig virtuoze blokfluitcomposties bevatte. De bundel was uitermate populair  en wordt ook nu nog beschouwd als een standaardwerk. In 1649 verhoogde het Kapittel van Sint-Jan zijn salaris ''mits dat hij de wandelende luijden opt kerckhoff somwijlen savons mit het geluijt van sijn fluijtien vermaecke.'' Met andere woorden: Van Eyck kreeg extra betaald voor wat hij ook al vrijwillig deed, namelijk het vermaken van de bezoekers van het stadspark van de Janskerk.

De jonker overleed in 1657 (bijna 350 jaar geleden). Hij werd begraven in de Weeskerk op de Oudegracht, de plek waar nu de Utrechtse poptempel Tivoli is gevestigd. Op zijn grafsteen stond te lezen: ''in Fluyt en Klokken-spel een aller eeuwen wonder.''

En hoe klinken zijn liedjes dan? Luister naar 'Engels Nachtegaeltje', 'Fantasie & Echo', 'Blydschap van myn vliedt' en 'Courant, of hartediefje waerom zoo stil' en 'Boffons' (uitgevoerd door Pieter-Jan Belder). Let wel: het gaat om pure blokfluitmuziek. Misschien helpt het als je bedenkt dat deze muziek al honderden jaren oud is... Meer informatie vind je op zijn officiële site (jawel!).

peter Dinsdag 17 Januari 2006 at 11:29 pm | | klassiek

twee reacties

Wat een grafschrift ;-)

yak, (E-mail ) (URL) - 18-01-’06 10:18

Ik heb met dit gefluit op m’n slentervent toevallig afgelopen vrijdag langs de Utrechtse grachten gelopen. Fijn hoor!

Lars, - 23-01-’06 09:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.