Jack Fascinato

Jack Fascinato (1915-1994) genoot in de jaren vijftig faam als arrangeur en producer van Tennessee Ernie Ford (1919-1991), een Amerikaanse country- en gospelzanger met een zoetgevooisde, chocoladebruine stem. Samen met Ford nam Fascinato tientallen succesvolle albums op, en scoorde hits als 'Sixteen Tons' en 'The Ballad of Davy Crockett'. Platenlabel Capitol Records had ook wel door dat ze met Fascinato goud in handen hadden, en toen hij met het verzoek kwam om een solo-album op te nemen, werd hem geen strobreed in de weg gelegd.

Fascinato's eerste album, 'Palm Springs Suite' uit 1959, was redelijk 'normaal' en nog behoorlijk succesvol ook. Voor de opvolger 'Music from a Surplus Store' (1962) sloeg hij een compleet andere weg in. Waarschijnlijk werd Fascinato helemaal gaar van al die brave country-liedjes en was hij even toe aan wat anders; hoewel de platenbazen bij Capitol liever hadden gezien dat hij met wat traditionelers op de proppen was gekomen. Op 'Music from a Surplus Store' combineerde Fascinato namelijk zijn jazzy orkestsound met allerhande voorwerpen uit een dumpzaak: gerinkel van olieblikken, een zingende zaag, springveren, het geluid van een bezem - je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij.

Het behoeft geen betoog dat dit album minder succesvol was, maar ik stel me zo voor dat Fascinato de grootste lol had tijdens de opnamen. Toen het succes van Ford begon af te nemen (zo eind jaren zeventig) stortte Fascinato zich op het schrijven van jingles en reclamemuziek, waar hij zich tot aan zijn dood in 1994 enthousiast mee bezig hield. Hij gaat echter de muziekgeschiedenis in als de componist van dat ene rare album, dat vanzelfsprekend al lang niet meer in de platenwinkels te vinden is. Gelukkig is er het internet: download 'Music from a Surplus Store' via Rapidshare.

peter Woensdag 25 Januari 2006 at 12:49 am | | weird

Eén reactie

Ik vind hem leuk! Die mag in de map “Incredible strange music” samen met jandek en The Pochonbo Electronic Ensemble. :)

Kratarknathrak, - 25-01-’06 19:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.