Arctic Monkeys

De Arctic Monkeys zijn hot. De Engelse pers komt superlatieven te kort om de jonge groep te bewieroken en de vergelijkingen met grote namen als The Smiths, Sex Pistols en zelfs The Beatles zijn niet van de lucht. Al maanden voor de release van het debuut zoemde het op het internet al van de geruchten, speelde de groep voor uitverkochte zalen en om het vuurtje nog eens aan te wakkeren knalden de Arctic Monkeys enkele gratis demotracks op hun site. Van hun onlangs verschenen debuut 'Whatever People Say I Am, That's What I'm Not' gingen er in Engeland in één dag tijd 118.501 exemplaren over de toonbank (meer dan overige 19 albums uit de Album Top 20 bij elkaar) en de eerste twee singles ( 'I Bet You Look Good on the Dancefloor' en 'When The Sun Goes Down') belandden vanuit het niets op de eerste plaats van de hitlijsten. Zanger Alex Turner is door muziekblad NME zelfs al uitgeroepen tot 'de stem van zijn generatie'.

Goed, tot zover de hype. 'Whatever People Say I Am, That's What I'm Not' is een energiek album, waarbij de echo's uit het verleden en heden voor het opscheppen liggen: een scheutje Sex Pistols-punk, de groovende Manchester-sound, de hoekige ritmes van Franz Ferdinand en de sound van The Libertines. Turner beschikt over zo'n typisch Engelse snotterige stem met een rafelig randje en schrijft sarcastische, uit het leven gegrepen teksten over allerhande jongerenproblemen en meisjes. Het album bevat een handvol rammelende gitaarrockers die erg goed zijn (zoals de eerder genoemde singles), maar over het algemeen is het allemaal meer van hetzelfde. Klinkt het lekker? Jazeker! Ben ik onder de indruk? Nou nee, niet echt. Op hun officiele website is niet zo heel te beleven, VPRO's 3voor12 pakt echter uit met een compleet overzicht (inclusief videoclip en binnenkort is het Arctic Monkeys-debuut online te beluisteren in de Luisterpaal).

peter Dinsdag 31 Januari 2006 at 11:26 pm | | review

twee reacties

Leuk maar niet bijzonder nee… maar misschien dat mijn antihypekleppen me in de weg zitten hoor.

yak, (E-mail ) (URL) - 01-02-’06 09:33

Ik heb de CD wel, en er staan zeker wat leuke liedjes op, maar Editors, The Rakes en We are Scientists steken hier imho met kop en schouders bovenuit. Inderdaad: Hype. Een leuke hype, dat dan weer wel. We zullen het weten met het (altijd moeilijke) tweede album!

Kratarknathrak, - 01-02-’06 19:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.